RTL 5 en Ewout Genemans reageren op ophef over olifantenjacht in ‘5 Extreem’

RTL 5 en Ewout Genemans reageren op ophef over olifantenjacht in ‘5 Extreem’

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

RTL 5 en Ewout Genemans van No Pictures Please reageren op de online petitie die is getekend voor het tegenhouden van de uitzending over de olifantenjacht.

De uitzending is onderdeel van de nieuwe reeks ‘5 Extreem’, waarin Nederlanders worden gevolgd die een opzienbarende levensstijl, passie of opvatting hebben. In één van de uitzendingen wordt de hobbyjacht op wilde dieren aan de kaak gesteld.

Ewout Genemans: “Ik ben onderzoek gaan doen naar het onderwerp omdat er de laatste tijd op internet steeds meer gruwelijke foto's verschijnen van jagers met net geschoten groot wild. Koning Juan Carlos en de WK-Babe Axelle zijn daar bekende voorbeelden van. Het is schokkend dat dit soort jachtreizen legaal zijn en dat er zelfs reisbureaus bestaan waar men een compleet georganiseerde reis kan boeken om op een olifant te schieten.”

Ewout volgt in deze uitzending een Nederlandse hobbyjager tijdens een reis naar Zuid- Afrika. “Wie zijn de mensen die dit doen? En hoe kun je voor de lol een olifant doden terwijl de rest van de wereld er met afschuw naar kijkt? We spreken ook met de lokale bevolking en horen een tegengeluid van dierenorganisatie IFAW, die zich ook fel uitspreekt tegen de trofeeënjacht. Zij vinden het een goede zaak dat dit onderwerp nu eens aandacht op televisie krijgt”, aldus Ewout.

Paul Cormont, programmadirecteur RTL 5: “Het is begrijpelijk dat dit onderwerp gevoelig ligt en dat mensen hun bezorgdheid laten blijken middels een petitie. Helaas is de hobbyjacht realiteit en wij vinden het goed om dit onderwerp aan de kaak te stellen. Het is bizar dat aan de ene kant wordt gezegd dat de olifant in 2050 is uitgestorven en dat er aan de andere kant legaal jacht gemaakt kan worden op olifanten. Dat verdient uitleg.”

Diverse dierenorganisaties onderstrepen dit en werken mee aan de betreffende uitzending van ‘5 Extreem’. Rikkert Reijnen van het IFAW in ‘5 Extreem’: “Dit soort verschrikkelijke dingen gebeuren blijkbaar, veel mensen weten het niet. Dus het is heel goed dat de camera daar een keer op staat zodat de mensen eens te zien krijgen wat het eigenlijk inhoudt.”

De uitzending staat gepland op zondag 5 oktober aanstaande.