NPO schrapt nog veel meer programma's

NPO schrapt nog veel meer programma's

Geschreven door Pieter Jongsma

De programmering van de Nederlandse Publieke Omroep gaat flink op de schop. Lingo is slechts het eerst slachtoffer. "We zijn nog niet klaar met de lijst van programma's waarmee we willen stoppen", vertelt NPO-televisiedirecteur Frans Klein. Naast Lingo verdwijnen in ieder geval Vermist, Pauw en Witteman en Eén op Eén die al op de lijst staan.

Pauw en Witteman stopte na 8 jaar omdat Witteman het niet meer zag zitten. Andere programma's moesten verdwijnen door de vernieuwingsdrang van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) "We krijgen regelmatig kritiek dat we te weinig vernieuwen. Maar als je dat wilt doen, betekent dat ook dat er bepaalde programma's moeten stoppen". Aldus Klein. "Dat tempo mag omhoog"

Alle programma's worden goed bekeken: Zijn ze nog zoals vroeger, zijn ze inhoudelijk vernieuwd genoeg (dat was bij Eén op Eén niet het geval) en bereiken ze genoeg mensen? Wie of programma's zoals Blik op de weg, Kassa en Per Seconde wijzer, die vaak al decennialang worden uitgezonden, die toets doorstaan. De omroepen houden de kaarten tegen de borst.

De veranderingen komen een half jaar nadat er flink is geschoven met programma's over de netten. Zo is De Wereld draait door verhuist van Nederland 3 naar Nederland 1, daardoor moest Lingo wijken naar Nederland 2. StartUp en De Social Club, gericht op jongeren mislukten faliekant op Nederland 3.

"NPO3, zoals Nederland 3 voortaan genoemd gaat worden wil een jong doelgroep bereiken. Doen we dat nog? We moeten doen wat we beloven. Het hoort ook bij de Publieke Omroep, dat je vernieuwt en daar iets meer risico neemt" Frans Klein, directeur televisie Nederlands Publieke Omroep.