Wie zitten er in de selectiecommissie die Joost Klein koos als inzending?
Bron: YouTube

Wie zitten er in de selectiecommissie die Joost Klein koos als inzending?

Geschreven door Daniël Schalk

Na het debacle met Mia Nicolai & Dion Cooper dachten ruim 600 mensen het beter te kunnen. Zij stuurden vorig jaar een liedje naar omroep AVROTROS. Aan de selectiecommissie de taak om de speld in de hooiberg te vinden. Maar wie zitten er eigenlijk in de commissie die uiteindelijk voor Joost Klein koos?

Twan van de Nieuwenhuijzen

Voor zanger Jan Smit en AVROTROS-directeur Eric van Stade was de koek na Mia & Dion op. Zij besloten de selectiecommissie te verlaten. Twan van de Nieuwenhuijzen werd door AVROTROS binnengehaald als voorzitter. Twan kent de Songfestival-wereld van binnen en van buiten. In 2021 (Rotterdam), 2022 (Turijn) en 2023 (Liverpool) was Twan de Head of Contest van het Eurovisie Songfestival.

Carolien Borgers

Carolien voegde zich vorig jaar bij de selectiecommissie. Carolien is zangeres en radio-dj bij NPO Radio 2. Aanstaande zaterdag verzorgt zij het commentaar bij het Songfestival op Radio 2. In 2022 zat Carolien in de Nederlandse vakjury van Melodifestivalen, de Zweedse voorronde voor het Songfestival. Cornelia Jakobs, de winnaar van Melodifestivalen, kreeg van de Nederlandse vakjury 10 punten.

Cornald Maas

Cornald Maas is Mister Songfestival. In 2004 was hij voor het eerst als commentator te horen. Sinds 2014 zit Cornald in de selectiecommissie, daarvoor werden de inzendingen van Nederland gekozen door middel van het Nationaal Songfestival. Cornald is ook als presentator aan Songfestival-omroep AVROTROS verbonden. Hij presenteert het hele jaar door cultuurprogramma’s, zoals Volle Zalen en Opium op Oerol.

Hila Noorzai

Hila voegde zich net als Carolien vorig jaar bij de commissie. In 2021 presenteerde ze tijdens het Songfestival in Rotterdam alle persconferenties met de inzendingen. Vorig jaar presenteerde ze ook de Amsterdamse pre-party Eurovision in Concert. Deze week is Hila in Malmö om verslag te doen van alle ontwikkelingen voor de voorbeschouwingen die voorafgaand aan de halve finales en finale te zien zijn op NPO 1.

Jaap Reesema

Nieuw in de selectiecommissie sinds dit jaar is zanger Jaap Reesema. In 2021 deed hij zelf nog een poging om naar het Songfestival te gaan, maar het lied dat hij samen met dj Armin van Buuren maakte werd door de toenmalige selectiecommissie niet uitgekozen. In juli 2023 zei Jaap in het AD dat hij nooit meer heen wil. “Het is toch niet mijn evenement”, zei hij. En nu zit hij zelf in de selectiecommissie.

Jacqueline Govaert

Ook Jacqueline zit sinds dit jaar in de selectiecommissie. Daarnaast is zij ook de nieuwe commentator, want ook daar is Jan Smit mee gestopt. Dinsdag nam zij voor het eerst plaats in het commentaarhokje naast Cornald Maas. Jacqueline is de frontvrouw van de band Krezip, bekend van hits als I Would Stay, Sweet Goodbyes en Lost Without You. Krezip ging in 2009 uit elkaar, maar in 2019 maakten ze een comeback.

Sander Lantinga

Last but not least: Sander Lantinga. Sinds 2020 maakt hij onderdeel uit van de selectiecommissie. In 2021 verzorgde Sander ook het commentaar op NPO 1, omdat Jan Smit het Songfestival presenteerde. Tot 2022 zat Sander’s radio-maatje Coen Swijnenberg ook in de selectiecommissie. Met Coen presenteert Sander sinds afgelopen maandag, 6 mei, de ochtendshow op de nieuwe radiozender Joe.

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, X, Instagram en TikTok én word lid van onze Facebook-groep!