Europa-serenade Joost Klein past prima in Het Foute Uur
Bron: AVROTROS / Ruud Janssen

Europa-serenade Joost Klein past prima in Het Foute Uur

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op alle hoofd- en bijzaken.

Zonder verwachtingen zat ik donderdagmiddag klaar voor het nummer van Joost Klein. Ik probeerde de afgelopen weken bewust geen verwachtingen te creëren, omdat je bij Joost gewoon niet kón weten wat we zouden krijgen. Maar daar zat hij dan, aan tafel bij Arjen Lubach. Toch wel een vreemde setting. Na een hoop grapjes werd de videoclip ingestart. Mijn eerste reactie was: dit is een grap van het team van Lubach. En geef toe, het zou een goede grap zijn geweest als Lubach ná de videoclip had gezegd: we gaan nu luisteren naar het échte nummer. Maar het was geen grap, de funky serenade aan Europa met op het einde een vleugje dj Paul Elstak is onze échte Songfestival-inzending.

De selectiecommissie beloofde ons een lied met hitpotentie. Ik denk zeker dat we Europapa op de radio gaan horen, en dan denk ik met name op werkdagen tussen 10 en 11 uur op Qmusic, tijdens Het Foute Uur. Daar is niks mis mee, want veel winnende Songfestival-liedjes hoor je hier terug. Ik laat mijn ‘geen verwachtingen’-modus nog even aanstaan, want ik durf op dit moment echt nog niks te zeggen over onze kansen in Zweden. Ik heb Europapa nu een paar keer gehoord, en ik vind hem iedere keer lekkerder worden. Maar ik hou een slag om de arm. Ik hoorde Gerard Joling in RTL Boulevard al zeggen dat het ‘tien keer beter’ is dan Mia & Dion, maar we hebben dit nog niet live gehoord. Met Burning Daylight zelf was niet veel mis, maar Mia & Dion konden niet live zingen. De grote vraag is dus: hoe klinkt Europapa live? Ik blijf hierover verwachtingsloos, dan kan het alleen maar meevallen.

Daniël

De laatste twee jaar schreven we deze column en vroegen wij ons af waarom het gekozen liedje is uitgekozen. Ik was even bang dat we die traditie door konden zetten. Maar je verwacht het niet: ik ben heel positief. Voor wie mij een beetje kent weet wel dat dit mijn genre is. Van mij mag het Foute Uur wel langer duren dan zestig minuten. Ik vind trouwens dat Burning Daylight inmiddels ook wel in de categorie fout kan. Maar ik ben toch wel benieuwd hoe Cornald Maas naar Europapa heeft geluisterd toen dit voor de eerste keer voorbij kwam. Ik had zó graag zijn gezicht willen zien.

Wel hoop ik dat Joost en zijn team tijdens het Songfestival in het Zweedse Malmö groot gaan uitpakken op het podium. Als je gek gaat, moet het ook echt over de top. En dan over de kansen: ik verwacht dat we ons plaatsen voor de finale. Daarna hoop ik voor Joost dat hij hoge ogen kan gooien. Ik maak mij geen zorgen over de live-performance. Het nummer is niet zo moeilijk als dat van Mia & Dion en Joost heeft véél meer podiumervaring dan Mia & Dion. Joost houdt van Europa, nu andersom nog!

Vincent

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, X, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!