Met dít nummer gaat Joost Klein naar het Songfestival in Zweden

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Joost Klein heeft donderdagmiddag het nummer gelanceerd waarmee hij naar het Eurovisie Songfestival in de Zweedse stad Malmö gaat. In een extra live-uitzending van De Avondshow met Arjen Lubach, die van 16:45 tot 17:00 uur te zien was bij de VPRO op NPO 1, werd het nummer gepresenteerd.

Het nummer is een eerbetoon aan zijn vader. Met de song vertelt hij dat er geen grenzen zijn als je je dromen waar wil maken en jouw verhaal wil vertellen. Het lied is een absurde combinatie van nostalgie, melancholie en blijdschap, verpakt in poëtische teksten en aanstekelijke beats waar Joost bekend om staat. 

"Europapa gaat over een weeskind dat door heel Europa (en omstreken) reist om zichzelf te vinden en zijn verhaal te vertellen", vertelt Joost in een persbericht over het nummer. "Eerst kennen de mensen hem niet, maar hij blijft elke kans pakken om zichzelf te laten zien. Europapa is een eerbetoon aan mijn vader. In zijn opvoeding leerde hij me om met een open vizier naar de wereld te kijken.”

Joost betreedt het Songfestival-podium in de tweede halve finale, die plaatsvindt op donderdag 9 mei. De komende weken legt Joost de laatste hand aan de act. “Het optreden wordt een full circle-experience van verdriet omzetten in euforie. Als mensen mijn act zien, moet de eerste reactie zijn: wat gebeurt hier? Om de kijker vervolgens toch te raken. Een uitnodiging om dieper te duiken. Op 't eerste oog lijkt het een hele blije act, maar eenmaal daar voorbij liggen bloed, zweet en tranen”, vertelt hij.