Kalush Orchestra, Graham Norton en Verka Serduchka: dít kun je verwachten tijdens de finale
Bron: EBU

Kalush Orchestra, Graham Norton en Verka Serduchka: dít kun je verwachten tijdens de finale

Geschreven door Elsa Warring

Het is eindelijk zover: de finale van het Eurovisie Songfestival in Liverpool! Wie zal er dit jaar met de prachtige trofee naar huis mogen gaan? De presentatie is wederom in handen van de Britse Hannah Waddingham en Alesha Dixon en de Oekraïense Julia Sanina, maar zij krijgen vanavond versterking van Mr. Eurovision Graham Norton.

De opening

De finale wordt geopend door Kalush Orchestra, de winnaar van vorig jaar. In de straten van Liverpool zingen zij hun nummer Stefania, hierbij worden ze vergezeld door andere artiesten. Daarna gaan ze over naar het podium, waar Kalush verder zingt onder begeleiding van een grote drumband. Hierna start de vlaggenparade. Alle finalisten laten zich kort zien, terwijl oud-deelnemers van Oekraïne als Verka Serduchka optreden.

Oostenrijk: Teya & Salena - Who The Hell Is Edgar?

Oostenrijk heeft zich zonder enige moeilijkheid gekwalificeerd voor de finale. Het optreden zit goed in elkaar en het nummer is aanstekelijk, het is anders dan anders. De kleurencombinatie van de twee meiden valt op, de één is altijd in het zwart en de ander altijd in het wit. Oostenrijk is tijdens finale zeker een grote kanshebber voor een top 5 plek.

Portugal: Mimicat - Ai Coração

Mimicat draagt een grote rode jurk met veren. Het oogt heel classy. Haar dansers hebben een interessante choreografie en het doet denken aan Flamenco. De muzikale stijl van Portugal is goed terug te zien en de live performance is ook zeker goed. Achteraf bleek het optreden van Portugal goed genoeg voor een finaleplek, maar hoe hoog zal Mimicat in de finale eindigen?

Zwitserland: Remo Forrer - Watergun

Het is geen verrassing dat Zwitserland de finale heeft bereikt. De act begint rustig, de piano is goed te horen en Remo begint te zingen. Zijn stem is sterk en vocaal blijft hij het hele optreden erg sterk. De dansers begeleiden hem het hele optreden en dansen om hem heen. Het past allemaal goed bij elkaar. Misschien kan Remo hiermee wel een nette top 10 plek binnenhalen. 

Polen: Blanka - Solo

Een goed optreden? Niet bepaald. Is dit een verrassing? Absoluut niet. Blanka kreeg genoeg stemmen om door te mogen naar de finale. Dit zal vast niet alleen aan haar zangkunsten hebben gelegen, want deze waren wederom matig. Het hele optreden van Blanka draait om de visuals. Het podium staat vol met dansers en hierbij valt Blanka soms een beetje weg. Dancebreaks zijn hip dit jaar . Blanka haar nummer is echt een popnummer en catchy. Blanka is een ‘middenmoter’ en zal niet voor verrassingen gaan zorgen wordt verwacht. 

Servië: Luke Black - Samo Mi Se Spava

Er was een grote kans voor Servië dat ze de finale zouden halen. Luke heeft dit bewezen. Het optreden begint in een witte bloem. Het is een buitenaardse ervaring. De vocals van Luke zijn rauw en bombastisch. Van rook is Servië ook niet vies, er wordt flink gebruik van gemaakt. Een hoge plek is niet vanzelfsprekend voor Servië dit jaar, maar wie weet.

Frankrijk: La Zarra - Évidemment

De eerste act van de Big Five mag de stage betreden. Het is de beurt aan La Zarra. Met haar krachtige ‘Évidemment’ begint ze erg sterk. Ze heeft een mooie glitterjurk aan die lijkt door te lopen op het hoge plateau waar ze op staat. Dit platform gaat regelmatig omhoog en omlaag. Dit versterkt het optreden. Het is zuiver en een top 5 plek moet sowieso kunnen lukken, het is in ieder geval geen rare gedachte.

Cyprus: Andrew Lambrou - Break A Broken Heart

Het optreden van Andrew was niet vlekkeloos, maar hij heeft zich kunnen kwalificeren. Cyprus was wel één van de sterkere acts van de tweede halve finale. De elementen zijn goed vertegenwoordigd bij Cyprus. De act bestaat uit veel water en vuur. Ondanks sommige wankele noten, blijft de ballad krachtig. De bookmakers voorspellen ongeveer een 20e plek voor Andrew. 

Spain: Blanca Paloma - Eaea

Het tweede land van de Big Five is aan de beurt. Blanca Paloma zingt haar nummer met invloeden van Spaanse folklore. De stage is omgebouwd met gordijnen van touwtjes en veel achtergrondzangeressen. De Big Five doet het in vergelijking met andere jaren erg goed dit jaar en ook voor Blanca Paloma ziet het er goed uit.

Zweden: Loreen - Tattoo

Natuurlijk heeft Loreen zich gekwalificeerd voor de finale. Ze heeft zich goed bewezen in de eerste halve finale met een sterk optreden. Loreen ligt net als bij Melodifestivalen 2023 tussen twee platen die ze omhoog drukt. Het optreden is vocaal krachtig en de hele act zit goed in elkaar. Ze is één van de grote kanshebbers op de winst. Het wordt spannend. 

Albanië: Albina & Familja Kelmendi - Duje

Het is verrassend dat Albanië zich heeft gekwalificeerd. De bookmakers voorspelden een geen kwalificatie in de tweede halve finale, maar dit bleek anderzijds. Bij Albanië is de hele familie van Albina mee. Het nummer van Albanië past goed hij hun roots. Dit in combinatie met moderne tonen, maakt van het nummer een duidelijk geheel. Duje goed, Albina. Ook hier is weer een dancebreak te zien, dit keer met rode du-kjes. Een hoge score lijkt voor nu een wonder, maar wie weet verrast Albanië opnieuw.

Italy - Marco Mengoni - Due Vite

Wederom een sterke inzending van Italië. Marco vertolkt een prachtige Italiaanse ballad met sierlijke dansers op de achtergrond. Het optreden begint erg statisch, maar komt steeds meer los. Omringd door rook en een maan lijkt het alsof Marco zweeft op wolken. Het is niet de eerste keer dat Marco Mengoni voor Italië naar het songfestival mag, in 2013 werd hij nog zevende. Dit jaar schommelt hij bij de bookmakers weer rond deze plek. Best netjes.

Estland: Alika - Bridges

Met het sterke optreden van Alika heeft ook Estland zich gekwalificeerd. Het nummer begint met een piano op het podium waar niemand achter zit, erg kunstig. Er is veel blauw, van haar jurk tot de visuals. Het hele podium wordt gebruikt. Alika heeft een krachtige stem. Er zit een Nederlands randje aan deze inzending, want de Nederlandse schrijver Wouter Hardy (bekend van het meeschrijven aan Arcade) heeft aan het nummer meegewerkt. Alika zal niet mee gaan doen met de winst, maar ze kan wel iets heel moois gaan neerzetten.

Finland: Käärijä - Cha Cha Cha

Er was geen twijfel mogelijk over of Finland zich zou kwalificeren voor de finale. Het wordt een spannende avond voor Finland. Er staat een grote kist op het podium, Käärijä breekt uit de kist en staat er bovenop te dansen. Na een tijdje komen ook de dansers aan roze linten uit de kist. Het optreden zit vol energie, soms iets te veel waardoor Kaarija af en toe buiten adem lijkt. Ondanks dit, blijft het een sterk optreden en een publiekslieveling. Of hij de concurrentie van Zweden zal gaan verslaan, moeten we afwachten, maar Käärijä gaat sowieso meedoen voor de winst.

Tsjechië: Vesna - My Sister's Crown

Opnieuw een sterke inzending. Dit hebben ze ook zeker bewezen in de eerste halve finale. De meiden van Vesna dragen allemaal een roze overall en een lange vlecht, deze laatste wordt ook regelmatig gebruikt in het optreden. Af en toe heeft de act wel iets weg van een cult, maar doordat het voelt als een eenheid, maakt dit het optreden alsnog enorm sterk. Een hoge plek in de finale gaat het zeker worden.

Australië: Voyager - Promise

Een stabiele kwalificatie voor Australië. Ze staan er goed voor. Aan het begin van het optreden staat er een supersonische Back To The Future-auto op het podium. Het lange haar van de zanger wappert heerlijk in de wind. Het is een optreden vol kracht en het oogt zeker als een professionele rockband. Australië doet het over het algemeen altijd goed op het songfestival en ook dit jaar ziet het er gewoon weer prima uit.

België: Gustaph - Because Of You

Onze zuiderburen hebben het een stuk beter gedaan. Gustaph heeft er een feestje van gemaakt. Er staat een stalen trap op het podium en dit is het belangrijkste aan de act. In de tweede halve finale deed Gustaph het veel beter dan in de repetities. Hij heeft er veel plezier in en dat is te zien. De achtergrondzangeressen worden er goed bij betrokken. Een top 15 plek zit er sowieso in.

Armenië: Brunette - Future Lover

Een bijna vlekkeloze kwalificatie van Armenië tijdens de tweede halve finale. Het optreden van Armenië begint met Brunette, liggend op een schuine plaat vol visuals. Hoewel ze normaal gesproken vocaal sterk is, schiet ze er een paar keer een beetje naast. Het is niet storend, maar ze heeft weleens beter geklonken. Er wordt veel gebruik gemaakt van lichten en schaduwen. Dit maakt de act sterk en ook in de finale zal ze vast een mooie plaats bereiken.  

Moldavië: Pasha Parfeni - Soarele şi Luna

De kwalificatie van Moldavië kwam niet helemaal als een verrassing. Tijdens het hele optreden van Moldavië zingt Pasha op blote voeten. Er is overal rook en een man met dwerggroei speelt op een fluit. Om de zanger heen lopen vrouwen met een gek gewei op hun hoofd. Het voelt als een offerritueel. De meningen over het optreden van Moldavië zijn veelal positief, dus een nette positie is mogelijk.

Oekraïne: TVORCHI - Heart of Steel

Het winnende land van vorig jaar stuurt wederom een sterke inzending. Er wordt goed gebruik gemaakt van lichten die samenspelen met de performance. Hoewel de vocals van de zanger af en toe schommelen, lijkt een top 5 plek binnen handbereik.

Noorwegen: Alessandra - Queen of Kings

Een plekje in de finale kwam niet als een verrassing voor Noorwegen. Alessandra komt alleen op, omringd door lichten. Na een tijdje vergezellen haar dansers haar met lichtgevende staven. In tegenstelling tot wat er eerder werd verwacht, is er geen vuur te zien. Ze heeft dit wel goed kunnen maken met haar goede vocals. Een top 10 plek zit er zeker in als ze vanavond net zo goed zingt.

Duitsland: Lord of the Lost - Blood & Glitter

Er is dit jaar weer veel verschil tussen de inzendingen. Duitsland stuurt een gothic metal band met een krachtig nummer. Met hun rode leren outfits maken ze een statement. Het is heftig en in combinatie met zo nu en dan grunge, al helemaal. Er is letterlijk en figuurlijk vuur. Hoe hoog ze gaan eindigen blijft een raadsel, maar de bookmakers verwachten dat ze onderaan gaan blijven hangen.

Litouwen: Monika Linkytė - Stay

In 2015 heeft Monika zich samen met Vaidas Baumila al eens gekwalificeerd voor de finale. Ze zijn dat jaar geëindigd als 18e. Dit jaar heeft Monika zich wederom weten te kwalificeren. Het nummer van Monika heeft invloeden van Litouwse folklore en er zijn veel uithalen te horen. Zal het haar dit keer in haar eentje ook lukken om een goede score achter te laten?

Israël: Noa Kirel - Unicorn

Een goede performance en een goede stem. Een finaleplek zat er dik aan te komen. Noa begint in een grote stalen vierkante constructie. Het is een echt dansoptreden met hiphop invloeden. Het nummer past hier goed bij. De vocals zijn steady en Noa zelf gaat halverwege het optreden ook los en ligt zelfs op de grond voor haar dancebreak. Dit alles is vast genoeg voor een goede eindpositie.

Slovenië: Joker Out - Carpe Diem

Het werd nog even spannend, maar ook Slovenië mocht door naar de finale. Het nummer van Joker Out is catchy en in hun eigen taal. Het is een echte band performance. Er is veel samenspel en ondanks dat de zanger veel in beeld wordt genomen, steelt de gitarist de show. Soms minder zuiver, maar door zijn stem met randje, valt het minder op. Aan het einde van het optreden wordt de camera zelfs gelikt.  Het is wild, maar wel binnen de grenzen. Dit heeft er allemaal vast voor gezorgd dat ze hun plekje in de finale eerlijk hebben verdiend.

Kroatië: Let 3 - Mama ŠČ!

Kroatië zorgde door middel van een statement voor een finaleplek. Doordat het zo anders is, valt het op. Er wordt gedanst door wat oudere mannen achter de zanger.  Aan het einde van het optreden kleed de hele delegatie zich uit en het optreden gaat verder in hemd en onderbroek. Of Oekraïne het leuk vindt dat er raketten afgaan aan het einde van het optreden is nog maar de vraag. Achteraf is gebleken dat het duidelijk goed zou kunnen gaan scoren door het onnozele karakter. Het is afwachten hoever ze hiermee gaan komen in de finale.

Verenigd Koninkrijk: Mae Muller - I Wrote A Song

De allerlaatste act voor vanavond is het Verenigd Koninkrijk. Mae Muller mag de avond afsluiten. Met een act vol visuals van haar eigen hoofd zet Mae Muller de toon. Het plezier spat er vanaf. Met een echt popnummer en goede performance gaat ze hoge ogen gooien. Een top 10 plek is binnen handbereik.

Het gaat een goed gevulde avond worden vol spetterende optredens. De strijd om de winst gaat spannend worden. Veel kijkplezier!

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én word lid van onze Facebook-groep!