Songfestival Vandaag: Finalisten repeteren twee keer, BBC One eert net-niet-winnaars
Bron: EBU

Songfestival Vandaag: Finalisten repeteren twee keer, BBC One eert net-niet-winnaars

Geschreven door Daniël Schalk

Iedere ochtend blikt Songfestival Update vooruit op de dag in Liverpool.

In gaststad Liverpool vindt morgen de grote finale van het Eurovisie Songfestival 2023 plaats, maar vandaag wordt de finaleshow al twee keer in zijn geheel gerepeteerd. Vanmiddag om 13:00 uur Nederlandse tijd start de eerste generale repetitie van de finale. De repetitie duurt bijna vijf uur, tot 17:45 uur.

Vanavond om 21:00 uur vindt de Jury Show plaats. Tijdens deze tweede generale repetitie kijken de internationale vakjury’s mee om punten te geven. De winnaar wordt zaterdagavond voor 50 procent bepaald door het publiek en voor 50 procent door de vakjury’s. De vakjury’s geven dus vanavond al hun punten.

Voor het eerst sinds 2015 is Nederland er niet bij in de finale. Mia Nicolai en Dion Cooper wisten afgelopen dinsdag geen finaleplaats te bemachtigen. Dit overkwam Nederland acht jaar geleden voor het laatst met Trijntje Oosterhuis. Zij deed mee met Walk Along en kreeg in de halve finale slechts 33 punten.

Everyone’s A Winner

Aan de vooravond van de grote finale zendt BBC One het speciale programma Everyone’s A Winner uit. Wie het Songfestival wint komt in de geschiedenisboeken terecht, maar niet winnen is geen belemmering voor succes. De Britse zangeres Fleur East duikt met een panel in succesvolle net-niet-winnaars.

Om 20:30 uur Nederlandse tijd licht Fleur twintig nummers uit die niet hebben gewonnen, maar wél grote hits waren. Ze praat met oud-deelnemers en experts, zoals de Britse Songfestival-commentator Scott Mills. De televisie-uitzending zit vol leuke weetjes, onvergetelijke optredens en een paar verrassingen.

Everyone’s A Winner is om 20:30 uur te zien op BBC One, bij KPN te zien op kanaal 26 en bij Ziggo op 61.

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én word lid van onze Facebook-groep!