Songfestival-succes met zure nasmaak: Arcade-producer doet boekje open
Bron: Instagram

Songfestival-succes met zure nasmaak: Arcade-producer doet boekje open

Geschreven door Elsa Warring

Het succes van Songfestival-megahit Arcade kreeg voor producer Wouter Hardy een zure nasmaak. Van een hoogoplopend conflict over rechten en geld, tot het tijdens het Songfestival niet welkom zijn in de Green Room. Na vier jaar radiostilte doet hij zijn verhaal tegenover AD.

“Wij keken toe hoe Duncan won, maar we waren niet welkom in de Green Room.” De green room is de plek waar alle kandidaten na het zingen naartoe gaan om de andere optredens te zien en te wachten op de uitslagen. Hier zit meestal een hele delegatie aan medeschrijvers, producers, familie en vrienden.

Helaas was hierbij voor Wouter Hardy geen plek, hij zat samen met een andere medeschrijver, Joel Sjöö, op de tribune de hele show te bekijken. “In Liverpool zit ik volgende week gewoon naast Alika en ook in Rotterdam zat ik twee jaar terug naast Gjon, de Zwitser met wie ik Tout l’Univers had geschreven”, vertelt Hardy aan AD. 

Rechten van Arcade

Hoe kon het met de rechten van Arcade zo misgaan waardoor er een conflict ontstond? “Dat het niet goed ging tussen Duncan en mij had alles te maken met een conflict over de rechten van Arcade. Als zo’n lied de studio verlaat, moeten er afspraken over royaltypercentages worden gemaakt en dat is niet eerlijk gegaan van de kant van Duncan en Ilse DeLange.”

Wat je uit het interview kan halen vanuit de kant van Wouter Hardy is dat Ilse DeLange en Duncan Laurence het niet eens waren over het royaltypercentage. Uit het volgende citaat van Wouter Hardy wordt dit duidelijk: “Ik had met Duncan afspraken gemaakt over onze percentages, dat voorstel was naar Ilse gegaan, maar zij schrok daar blijkbaar van. Zij heeft mij dat toen stevig duidelijk gemaakt.’’

De nasleep

De impact die dit alles heeft gehad op Wouter Hardy is enorm. Hij slaapt er slecht van en heeft nog steeds regelmatig paniekaanvallen vertelt hij aan AD. Hij werd uit het team gegooid en had angst voor Ilse en Duncan. “Ik was een makkelijke prooi voor Ilse, die mij helemaal afbrandde en begon te dreigen. Als ik niet zou toegeven, dan zouden zij Arcade terugtrekken van het songfestival. Dat heeft mij genekt, ik heb toegegeven omdat ik bang was dat ik alles zou verliezen. Terwijl het achteraf helemaal niet mogelijk was geweest om het lied in die fase nog terug te trekken. Maar wist ik veel.’’

Toen hij samen met Duncan backstage bij een concert van Ilse te gast was sloeg de vlam in de pan. “Na het optreden kwamen we elkaar tegen en pakte ze me flink aan. Verbaal, maar ze greep ook mijn arm en kneep daar heel hard in. Ze vond het voorstel belachelijk en zei dat ik een mes in haar rug stak. Ze eiste dat ik omlaagging. Ik wist niet wat me overkwam.”

Ook Duncan reageerde anders op de voorgestelde afspraak. “Eenmaal buiten herinnerde ik Duncan aan onze onderlinge afspraak. Daar wist hij opeens niets meer van. Ik was helemaal in shock.”

Reactie Ilse

Het AD heeft het artikel voor de publicatie voorgelegd aan zowel Duncan als Ilse. Ilse DeLange heeft uitgebreid gereageerd op het interview met Wouter Hardy. Ze reageert verontwaardigd op de beschuldigingen. “Je moet als artiest tegen een stootje kunnen en ik ben heus wel wat gewend, maar dit artikel gaat daarin zover dat ik wel moet reageren.”

Ilse DeLange ontkent de beweringen over de rechtenstrijd en stelt niet betrokken te zijn geweest bij de toegang tot de Green Room. Tot slot stelt ze dat ‘er nooit sprake geweest is van het terugtrekken van Arcade of het dreigen daarmee’. DeLange wil graag met Wouter Hardy in gesprek om de ‘pijn uit het verleden weg te nemen en daarmee nieuwe pijn te voorkomen’.

Het succes van Arcade

Arcade wordt een succes en is op alle platforms al meer dan 2,5 miljard keer gestreamd. Het nummer kwam tot stand door vier auteurs, onder andere Duncan Laurence en Wouter Hardy. Zij hebben het meeste werk geleverd. Ze hebben twee jaar in een studio gewerkt aan het nummer.

Dit jaar is Wouter Hardy weer betrokken bij het songfestival. Alleen niet bij de Nederlandse act. Hardy is de producer van de inzending van Estland.

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én word lid van onze Facebook-groep!