Duo-column: ‘Intrigerende act van S10 tot kunst verheven’
Bron: EBU / Andres Putting

Duo-column: ‘Intrigerende act van S10 tot kunst verheven’

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn en de Nederlandse inzending S10.

Bijna ademloos heb ik vanmiddag naar drie uitvoeringen van De Diepte gekeken. S10 repeteerde vandaag voor de tweede keer in Turijn en dit keer mochten wij als pers via het virtuele perscentrum meekijken. We waren al fan van het lied en van S10 als persoon, maar ook de act klopt. Het is duister en intiem en dat past ontzettend goed bij De Diepte. Ik heb vandaag een aantal optredens gezien die in beeld worden gebracht als een standaard concertregistratie, maar dit optreden is tot kunst verheven. Natuurlijk ben ik een beetje bevooroordeeld omdat ik een Nederlander ben, maar ook in het buitenland zijn de reacties positief. Al was dat bij Jeangu ook zo en zie wat ons dat heeft opgeleverd.

We hebben vandaag ook Oekraïne in actie gezien. Kalush Orchestra heeft mij ontzettend verrast. Ik ben geen voorstander van het sympathy votes-principe, maar de act zit ook gewoon écht goed in elkaar. Ik hoor steeds vaker dat het dit jaar geen strijd is om de eerste plaats, maar om de tweede plaats. Dat blijf ik onzin vinden, want dat Oekraïne wint is voor mij nog geen uitgemaakte zaak. Na het zien van hun repetitie ben ik er wel van overtuigd dat Oekraïne serieus meedoet om de winst vanwege hun goede act, maar S10 doet dat naar mijn mening zeker ook! Ik ben erg benieuwd naar de repetities van Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, dat zijn momenteel mijn favorieten.

Daniël

Na de reacties op de column van afgelopen maandag durf ik haast niet meer negatief ergens over te zijn. Toch vind ik dat één van ons realistisch moet blijven, dus dat zal ik dan maar moeten zijn. Ik vond de repetitie van S10 niet slecht, maar ik ben niet zo lyrisch als jij. Ik vond haar stem niet overal even lekker klinken. Je hoorde haar Noord-Hollandse accent echt boven komen. Niks mis mee, want ik heb die zelf ook.

Net als jij ben ik ook verrast door Oekraïne. Hoe vaker ik het nummer Stefania hoor, hoe meer ik het ga waarderen. Vorig jaar was ik ook fan van Go_A en dit is toch vergelijkbaar. Als ik op Oekraïne zou stemmen zou dat geen sympathy vote zijn, maar echt een stem voor het lied. Het Songfestival draait nog steeds niet om politiek en dat moeten we zo houden.

Vincent

Scoor toffe Songfestival-kleding en accessoires. Bezoek onze webshop!