Achter Het Lied - Stefania: Een Ode aan Moeders
Bron: EBU

Achter Het Lied - Stefania: Een Ode aan Moeders

Geschreven door Vera Verkooijen Laatste update:

In Achter Het Lied duiken we elke dinsdag en zaterdag in de lyrics van inzendingen van het songfestival. Vandaag is de beurt aan het nummer Stefania van de inzending van Oekraïne: Kalush Orchestra. 

Voor de 17e keer doet Oekraïne mee met het Eurovisie Songfestival, het is het enige land dat tot nu toe elk van deze keren ook in de finale terecht is gekomen. En ook dit jaar lijkt dat niet anders te zijn. Kalush Orchestra mixt met Stefania moderne muziek met folk, in een mooi nummer dat geschreven is voor de moeder van de bandleider.

In het nummer wordt het moederfiguur beschreven als een sterk, maar kwetsbaar persoon, die geeft en niet neemt. Een persoon die blijft staan in stormen, maar ook in bloemenvelden. En buiten al dit wordt de moeder in het nummer ouder, grijze plukken in het haar. Het kind wordt ook ouder en in het nummer lijkt er spijt te zitten van de puberjaren, waarin het kind de moeder niet gewaardeerd heeft. 

Waar het nummer begon als ode voor één moeder, is er sinds dat het nummer werd uitgebracht veel verandert in de wereld. Bij de uitbraak van de oorlog in Oekraïne, en nu ook, worden er veel filmpjes gemaakt op social media met Stefania als soundtrack. Zo is het nummer een ode geworden aan alle moeders. En een ode aan Oekraïne.