Column: ‘Wat gaat Italië met ons geliefde Songfestival doen?’
Bron: Rai

Column: ‘Wat gaat Italië met ons geliefde Songfestival doen?’

Geschreven door Daniël Schalk

Daniël van Songfestival Update schrijft over wat hem bezighoudt rond het Songfestival.

De vlag kan uit: het is vandaag nog precies 100 dagen tot de finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn! De weg naar het Songfestival toe is een weg vol met ‘feestjes’. Eerst vieren we op 1 september dat het nieuwe Songfestival-jaar officieel is begonnen, vervolgens wordt op 1 januari gevierd dat het nieuwe jaar mét een nieuw Songfestival is begonnen en 100 dagen voor de finale van het Songfestival wordt gevierd dat het nog maar 100 dagen is tot het Songfestival. Ik ben door de coronapandemie ook wel toe aan een feestje, maar om overal nou een feestje van te maken…

Ik wil de feeststemming niet bederven, dus oké: hoera, nog 100 dagen tot de finale! Voor de president van Amerika zijn de eerste 100 dagen in het Witte Huis altijd cruciaal. Wat kan de nieuwe president bereiken in zijn ‘first 100 days’? Nu zijn alle ogen gericht op Italië. Wat kunnen zij in de komende 100 dagen bereiken? Lukt het de organisatie om het niveau van Rotterdam te overtreffen?

Waar is Nikkie?

Het is natuurlijk een leuk gegeven en een extra beloning dat het winnende land een jaar later het Songfestival zelf mag organiseren, maar het is eigenlijk ook een heel vreemd concept dat je ieder jaar de leiding over dé grootste entertainmentshow op aarde aan iemand anders geeft. Het team van de NPO heeft in Rotterdam een bijzondere prestatie geleverd, maar je moet maar weer afwachten wat Italië met ‘ons’ geliefde Songfestival doet. Mijn collega Vera zei in onze vooruitblik op 2022 al dat Italië niet genoeg geld heeft om Rotterdam te overtreffen. Dat vind ik eigenlijk behoorlijk zorgelijk.

Misschien moet de EBU de touwtjes strakker in handen nemen: een actievere rol aannemen in het productieproces, in plaats van alleen controleren of alles netjes verloopt. Het lijkt alsof ieder jaar weer op nul begint. In 2021 werd er éindelijk ook veel online gedaan, maar waar is Nikkie de Jager nu? Zij had toch gewoon kunnen aanblijven als online-host? Er is alvast een eerste stap in de goede richting gezet: Twan van de Nieuwenhuizen is wederom Head of Contest. Hij is in Turijn dus net als in Rotterdam de eindredacteur. Woensdag zijn ook de presentatoren bekendgemaakt: Laura Pausini, Alessandro Cattelan én… Mika! Ik vind het een geweldige keuze! Iedereen kent Mika. Daardoor begin je ook op dat gebied nu niet op nul. Je hebt als kijker gelijk een band met de presentator. Volgende stap: ieder jaar dezelfde presentatoren. Ik nomineer alvast onze Zweedse held Måns Zelmerlöw.

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep om mee te praten!