Vanavond: Online podium voor beoogde acts in Song Celebration
Bron: Eurovision.tv

Vanavond: Online podium voor beoogde acts in Song Celebration

Geschreven door Daniël Schalk

Vanavond had in Ahoy het Eurovisie Songfestival 2020 zullen worden afgetrapt met de eerste halve finale, maar in plaats daarvan worden de beoogde inzendingen geëerd in Eurovision Song Celebration. Songfestival-organisator EBU biedt in twee YouTube-shows alsnog een podium aan de inzendingen van dit jaar.

Eurovision Song Celebration is een aanvulling op Europe Shine A Light, dat op 16 mei in heel Europa zal worden uitgezonden. In het YouTube-programma worden alle 41 liedjes in een niet-competitief format alsnog uitgezonden. Ze worden gespeeld in de officiële volgorde die was gemaakt voor de halve finales.

Fans van het Songfestival worden zelf ook onderdeel van Eurovision Song Celebration 2020. De EBU riep onlangs mensen op om te filmen hoe zij zingen, dansen en springen op hun favoriete Songfestival-nummer van 2020. De leukste inzendingen komen voorbij in de speciale YouTube-show van de EBU.

Ontknoping AI Songfestival

Het Eurovisie Songfestival mag dit jaar dan niet doorgaan, het digitale AI Songfestival wel. Dertien teams uit Europa en Australië zijn de uitdaging van omroep VPRO aangegaan om met AI-systemen de ultieme Songfestival-hit te componeren. Vanavond wordt in een liveshow de winnaar bekendgemaakt.

Om 20:30 uur begint op het YouTube-kanaal van de VPRO de liveshow waarin het beste liedje wordt bekendgemaakt. De presentatie is in handen van Lieven Scheire. De publiekspunten worden uitgedeeld door Emma Wortelboer en AI-onderzoeker Vincent Koops verdeeld te punten namens de vakjury.

Eurovision Song Celebration is vanavond en donderdag vanaf 21:00 uur te zien op het YouTube-kanaal van Eurovision.tv en hier op songfestivalupdate.nl, net als het AI Songfestival.