Bas van den Heuvel: ‘Ik had gezegd: Als Duncan wint, laat ik het Songfestival-logo tatoeëren’

Bas van den Heuvel: ‘Ik had gezegd: Als Duncan wint, laat ik het Songfestival-logo tatoeëren’

Geschreven door Daniël Schalk

Het Songfestival is onlosmakelijk aan Bas van den Heuvel verbonden. Letterlijk, want Bas heeft het Songfestival vereeuwigd op zijn arm. “Sommige mensen laten hun favoriete voetbalclub tatoeëren en ik heb het Songfestival”, vertelt hij. Als klein jongetje zat Bas al met een Nederlands vlaggetje voor de buis. “Het is gewoon een geweldig leuk evenement waar iedereen wel herinneringen aan heeft. Het Songfestival is elk jaar even iets vrolijks tussen al dat vaak negatieve nieuws door.”

Songfestival Update interviewt elke week Songfestival-fans over hun eerste herinneringen aan het Songfestival, hun fan-schap én het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

Het aantal Songfestivals dat Bas van den Heuvel (22) heeft gekeken zijn nog op twee handen te tellen, maar het Songfestival heeft Bas volledig in zijn greep. “Ik luister elke dag naar Songfestival-liedjes. Wat sommige mensen met voetbal hebben, heb ik met het Songfestival”, vertelt hij. Al vanaf kinds af aan kijkt Bas naar de grootste entertainmentshow op aarde. Ondanks de teleurstellende resultaten voor Nederland, werd Bas gegrepen door het Songfestival-virus. Met enige nuance blikt hij terug: “We hadden in die tijd helaas nooit veel succes, dus dat was dan wel wat minder.”

Tatoeage

Vorig jaar heeft Bas het Eurovisie Songfestival vereeuwigd op zijn lichaam. “Ik had gezegd: ‘Als Duncan wint, laat ik het Songfestival-logo tatoeëren.’” Op 18 mei 2019 keek Bas met een grote groep vrienden in een kroeg naar de finale, met in zijn achterhoofd zijn belofte. “Tijdens de puntentelling waren we aan het roepen en schreeuwen. Toen hij uiteindelijk won was iedereen aan het juichen. Er hadden tranen van ontlading en blijdschap”, blikt hij terug. En het spreekwoord luidt: belofte maakt schuld. “Na het winnen van Duncan heb ik de tattoo van het Songfestival laten zetten.”

Bas heeft totaal geen spijt van zijn tattoo. “Ik riep al heel lang dat ik een tatoeage wilde. Sommige mensen laten hun favoriete voetbalclub tatoeëren en ik heb het Songfestival. Het Songfestival is helemaal mijn ding, dus met trots draag ik nu het Songfestival op mijn arm.”, zegt hij. De zorgmedewerker wordt niet raar aangekeken als hij zijn Songfestival-tatoeage laat zien. Iedereen is heel positief. “De meeste mensen zeggen nu: ‘Dat past helemaal bij jou!’” Alleen heeft niet iedereen gelijk door wat het hartje met de Nederlandse vlag betekend. “Ik werk met dementerende ouderen en die zeggen dan: ‘Ik zie het al, je bent koninklijk gezind’”, vertelt Bas lachend.

Rotterdam 2021

Gelukkig heeft Bas na de winst van Duncan Laurence geen tatoeage laten zetten met ‘Rotterdam 2020’, want vorige week werd bekend dat het Eurovisie Songfestival vanwege het coronavirus dit jaar niet doorgaat. Bas had al kaartjes voor de Family Show van de eerste halve finale gescoord, maar moet nu net als alle andere fans nog een heel jaar wachten. “Ik baalde als een stekker. Ik had mij zo op de Family Show verheugd, maar helaas gaat het niet door.” Bas heeft zich er inmiddels bij neergelegd. “Het is een logische en goede beslissing, ondanks dat ik het onwijs jammer vind.”

Ondanks dat er dit jaar voor het eerst in 64 jaar geen Songfestival is, wordt 2020 geen Songfestival-loos jaar voor Bas. “Gelukkig is er Spotify en YouTube om oude inzendingen terug te luisteren en kijken”, vertelt hij. Met zijn gedachten zit hij alvast in mei 2021, als hij in Ahoy Rotterdam alsnog de Family Show kan bijwonen. “Het blijft toch prachtig dat het Songfestival éindelijk weer in Nederland wordt georganiseerd. Helaas niet dit jaar, maar gelukkig volgend jaar alsnog in Nederland.”

Wij interviewen 10 grote Songfestival-fans. Eén van hen wordt door jullie uitgeroepen tot de allergrootste Songfestival-fan van Nederland! Stemmen kan door dit Facebook-bericht te liken. Het bericht met de meeste likes wint! Volgende week dinsdag verschijnt er weer een nieuw interview.