DENK zegt NOS-verkiezingsdebat af

DENK zegt NOS-verkiezingsdebat af

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

DENK-lijsttrekker Tunahan Kuzu heeft het slotdebat van de NOS afgezegd. Kuzu zou vanavond in debat gaan met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren en Jan Roos van Voor Nederland, maar heeft besloten niet te komen vanwege de ‘xenofobe en homofobe uitlatingen van Jan Roos’.

DENK vindt het beneden niveau dat Roos ‘op een speculatieve wijze het nieuws bracht dat Mark Rutte homo zou zijn’, zo meldt de NOS dinsdagmiddag. Kuzu zou vanavond in het slotdebat debatteren over de aanpak van racisme en discriminatie, de Nederlandse identiteit en het klimaat.

De plek van Kuzu wordt niet opgevuld met een andere lijsttrekker. “Een andere partij toelaten zou betekenen dat wij als NOS op het laatste moment eenzijdig de spelregels van het debat veranderen. Dat willen wij uiteraard niet”, zegt Marcel Gelauff, hoofdredacteur van de NOS, in een reactie.

Gelauff vindt de afzegging van DENK op het allerlaatste moment erg jammer. “Het lijsttrekkersdebat bij de NOS aan de vooravond van de verkiezingen is voor alle partijen een uitgelezen kans om de kiezer te bereiken. Het is spijtig dat Denk daar geen gebruik van maakt”, aldus de hoofdredacteur.

Het debat waar Kuzu aan zou meedoen gaat nu tussen Marianne Thieme en Jan Roos. Op Social Media vraagt men zich af waarom Thierry Baudet van Forum voor Democratie niet de plaats van Kuzu mag innemen, aangezien hij zelfs een kort geding aanspande om een deelname aan het debat af te dwingen.

Bekijk Nederland Kiest op TVblik.nl/nederland-kiest

Foto: NOS