Spectaculaire zoektocht in Verborgen Verleden met Ruben Nicolai

Spectaculaire zoektocht in Verborgen Verleden met Ruben Nicolai

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Ruben Nicolai is zaterdag de hoofdpersoon in een spectaculaire aflevering van het NTR-programma Verborgen verleden, waarin hij niet alleen van de Vader des Vaderlands maar ook van de Vader van Europa blijkt af te stammen.

En dat niet alleen: hij blijkt ook nog eens een tovenaar als voorouder te hebben. Ruben brak tien jaar geleden op tv door als vast lid van het improvisatieprogramma De Lama’s. Sindsdien presenteert hij jaarlijks vele programma’s voor afwisselend BNN en de AVRO, momenteel elke zaterdag bij BNN Golden Oldies.

Ondanks dit hectische televisiebestaan neemt Ruben de tijd om zich in zijn familieverleden te verdiepen. Om te beginnen wil hij de oorsprong van zijn achternaam achterhalen, Nicolai. Hij blijkt daarvoor in ieder geval naar Duitsland te moeten reizen. Daarna volgt hij de voorouders van zijn moeder en trekt om die te leren kennen kriskras door Europa én door de geschiedenis. Hij valt daarbij van de ene verbazing in de andere. Ruben blijkt niet alleen van de zeeheld Witte de With af te stammen, maar ook van Willem van Oranje en diens zonen Maurits én Frederik Hendrik. Overigens komen er opvallend veel bastaards voor in Rubens stamboom, reden waarom hij zichzelf tot Bastaard des Vaderlands kroont.

Een nieuwe verrassing wacht hem als hij ontdekt dat hij via een andere lijn ook aantoonbaar afstamt van Karel de Grote.
Daarmee is zijn reis niet ten einde. Hij eindigt bij een berg in Schotland, waar nog een fameuze voorvader van hem wordt onthuld: Sir Michael Scott the Wizard, een grote Middeleeuwse geleerde die o.a. door Dante is vereeuwigd en die werd beschouwd als een heuse tovenaar.

Verborgen verleden met Ruben Nicolai is zaterdag 18 oktober te zien, om 20.20 uur bij de NTR op NPO 2.