Ruim tachtig procent van de Nederlanders heeft geheimen

Ruim tachtig procent van de Nederlanders heeft geheimen

Geschreven door Pieter Jongsma

Ruim 80% van de Nederlanders loopt rond met een of meerdere geheimen. Deze gaan in de meeste gevallen over relaties, seksualiteit, financiën of familie. Dit blijkt uit onderzoek dat Net5 liet uitvoeren door het Centrum voor Online Onderzoek (Centron).

Ook komt naar voren dat mannen hun eigen geheim vaker achter gesloten deuren houden dan vrouwen (61% versus 48%). Nederland zit dus vol met geheimen die we liever niet delen. Al deze geheimen zijn een inspiratiebron voorAchter Gesloten Deuren, waarin dergelijke verhalen op realistische wijze worden nagespeeld. Het vierde seizoen van deze scripted realityserie is vanaf maandag 25 augustus elke werkdag om 18.40 uur bij Net5 te zien.

Geheim doorvertellen heeft grote consequenties
Uit het onderzoek van Centron blijkt dat 60% van de Nederlanders die een of meerdere geheimen heeft, deze nog nooit heeft opgebiecht of doorverteld. Bij mannen hebben geheimen in de meeste gevallen te maken met seksualiteit, terwijl het bij vrouwen vooral op het gebied van relaties is. Als men iemand in vertrouwen neemt, is dat in een derde van de gevallen de partner. Op de tweede plaats komt een vriend of vriendin.

Vrouwen geven vaker aan dan mannen dat ze nooit een geheim van een ander doorvertellen. Maar ze zeggen ook een stuk vaker dan mannen dat ze wel eens andermans geheimen te horen hebben gekregen (87% versus 75%). Een geheim doorvertellen heeft overigens grote consequenties. Ruim de helft van de Nederlanders vertrouwt de klikspaan nooit meer een geheim toe. 12% geeft zelfs aan die persoon nooit meer te hoeven zien.

Kijk naar wat je eigenlijk niet mag zien
In Achter Gesloten Deuren spelen acteurs verhalen na van personen die aangrijpende gebeurtenissen verborgen houden voor hun naasten. Zo is er bijvoorbeeld de zwangere Lefa die haar moeder en stiefvader moest begraven, maar gelukkig goed wordt opgevangen door haar vriend en diens familie. Ze houdt echter angstvallig geheim dat haar overleden stiefvader de echte vader is van het kindje in haar buik. Of John, die de liefde van zijn leven heeft gevonden, maar haar nog moet opbiechten dat hij zich meer vrouw voelt dan man. Ook Monique loopt met een groot geheim. Zij heeft al een aantal jaren een gelukkige relatie met Lars, maar kan zijn optimisme steeds moeilijker delen. Monique lijdt namelijk in stilte aan een heftige depressie, die een vreselijke oorzaak kent…

Achter Gesloten Deuren wordt geproduceerd door Stepping Stone Producties.

Achter Gesloten Deuren – seizoen 4
Vanaf maandag 25 augustus elke werkdag om 18.40 uur bij Net5