EO’s Helden en Herrieschoppers wint Prix Jeunesse 2014

EO’s Helden en Herrieschoppers wint Prix Jeunesse 2014

Geschreven door Pieter Jongsma

De EO-kinderserie ‘Helden en Herrieschoppers’ heeft vandaag de kinderjuryprijs van Prix Jeunesse 2014 gewonnen in de categorie non-fictie in de leeftijd van 7 tot 11 jaar. De internationale award werd vanavond in München uitgereikt. Prix Jeunesse is een internationale onderscheiding voor kinderprogramma's, ook wel de Oscars van kinderprogramma's genoemd.

De onderscheiding voor ‘Helden en Herrieschoppers’ geldt voor de aflevering over de schilder Peter Paul Rubens, waarin presentator Klaas van Kruistum (bekend van Checkpoint) de rol van de rijke schilder vertolkt. In totaal werden meer dan 400 kinder- en jeugdprogramma's ingestuurd door internationale omroepen en producenten voor de prestigieuze award.
‘Helden en Herrieschoppers’ is een grappige en leerzame kinderserie over geschiedenis en geloof. In de afleveringen gaan presentatoren Klaas van Kruistum en Anne-Mar Zwart terug in de geschiedenis. Ze vertellen verhalen van bekende historische Nederlanders die ons land hebben gevormd. Het doel van de serie is om op een ludieke manier kinderen bekend te maken met het christelijke cultureel erfgoed van Nederland. Het programma is geproduceerd door Nachtzon Media, waarbij Mike Warmels verantwoordelijk is voor scenario en regie.

Er zijn in totaal 3 series gemaakt bestaande uit 23 afleveringen. Daarnaast is er speciaal lesmateriaal ontworpen bij deze serie voor basisscholen. Dit lesmateriaal is via eo.nl/lesmateriaal te downloaden.