EenVandaag vanaf zaterdag 'Brazilië Vandaag'

EenVandaag vanaf zaterdag 'Brazilië Vandaag'

Geschreven door Pieter Jongsma

Van zaterdag 7 tot en met donderdag 12 juni staat EenVandaag in het teken van Brazilië en het WK voetbal met reportages gemaakt door correspondent Max Westerman, producer Nina Jurna en verslaggever Wout van Erven vanuit het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Dagelijks live verslaggeving door Max Westerman, sociaal maatschappelijke reportages, de laatste WK mode, hoe vergaat 't de Nederlandse fans in Brazilië, Brazilianen en hun voetbalbeleving enzovoorts.

Zaterdag 7 juni
Max Westerman trapt de serie Brazilië Vandaag af met een reportage over de protesten tegen het WK. Ook al zijn Brazilianen gek op voetbal, niet iedereen is blij met het WK. Complete sloppenwijken zijn 'schoongeveegd' om plaats te maken voor nieuwe stadions en infrastructuur. De bekende Braziliaanse speler Arthur Antunes Coimbra, beter bekend als Zico, is een van de beste Braziliaanse voetballers aller tijden. Ook hij is kritisch.

Maandag 9 juni
Ondernemen in Brazilië is niet makkelijk. Daar kan de Nederlander Bas Greiner over meepraten. Hij begon een stroopwafelketen en die was niet meteen succesvol. De Brazilianen overtuigen dat deze Nederlandse zoetigheid een delicatesse is, was niet makkelijk. Daarnaast een reportage over het WK 2010 toen Nederland de Brazilianen met 2-1 versloeg, waardoor zij de halve finale niet bereikten. De Brazilianen zijn het niet vergeten en zinnen nog steeds op wraak.

Dinsdag 10 juni
De grootste sloppenwijk Rocinha is door leger en politie is 'gepacificeerd' vanwege het WK. Drugshandelaren en criminelen zijn de wijk uit gejaagd om plaats te maken voor WK bezoekers. Max Westerman gaat op stap met (de vrouwelijke) politiecommandant majoor De Oliveira. Tevens een reportage over de sexhotels in Rio, waar deze zomer vele WK gangers te vinden zijn.

Woensdag 11 juni
Voetbal als dé manier om armoede te ontvluchten. Brazilië telt duizenden voetbalschooltjes waar de jonge bewoners van de sloppenwijken hun vaardigheden oefenen en kunsten vertonen om een professionele voetbalcarrière na te jagen. Een van hen was Andre Bahia, die het zelfs schopte tot verdediger bij Feyenoord. Daarnaast een reportage over de Braziliaanse vrouw als lustobject.

Donderdag 12 juni
Max sluit de serie af met een reportage over de strandcultuur. Rio en het strand zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tevens een verhaal over de buitenlandse voetbalfans die Rio inmiddels overspoelen.