Finale Songfestival trok 195 miljoen kijkers

Finale Songfestival trok 195 miljoen kijkers

Geschreven door Pieter Jongsma

Voor de finale van het Eurovisie Songfestival bleven in ruim veertig landen meer dan 195 miljoen mensen thuis. Dat maakte de organisatie achter het Songfestival dinsdag bekend. De ontknoping van het muziekevenement is beter bekeken dan vorig jaar, toen zo'n 180 miljoen kijkers op de finale afstemden.

"Deze kijkcijfers illustreren dat het Eurovisie Songfestival nog steeds enorm leeft in Europa", reageert festivalsupervisor Jon Ola Sand. Hij is blij dat uit de cijfers blijkt dat steeds meer jongeren het muziekevenement volgen. "Dat is belangrijk voor de toekomst van het Songfestival."

In Nederland keken zaterdag 10 mei bijna 5,1 miljoen mensen naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Nederland werd dit jaar vertegenwoordigd door Ilse DeLange en Waylon, die als gelegenheidsduo The Common Linnets als tweede eindigden. Vorig jaar, toen Anouk meedeed, stemden 4,9 miljoen Nederlanders af op de ontknoping van het liedjesfestijn. De jaren daarvoor, toen Nederland vroegtijdig werd weggestemd, werd de finale van het Songfestival veel minder goed bekeken.

Ook dit jaar trok het uitdelen van de punten de meeste kijkers. Conchita Wurst sleepte met een totaal van 290 punten de winst in de wacht voor Oostenrijk. In welke stad het land volgend jaar het Eurovisie Songfestival organiseert, wordt waarschijnlijk deze zomer bekendgemaakt.

Door: Novum