TROS herhaalt vanavond portret Wubbo Ockels

TROS herhaalt vanavond portret Wubbo Ockels

Geschreven door Daniël Schalk

De TROS herhaalt vanavond het portret dat de TV Show onlangs maakte over Wubbo Ockels, de eerste Nederlander in de ruimte die vandaag op 68-jarige leeftijd is overleden. Na het NOS Journaal rond tien minuten over twaalf is ‘Het Laatste Jaar Van Wubbo Ockels’ te zien op Nederland 1.

De uitzending was 23 maart voor het eerst te zien op televisie. In het programma vertelt Ockels onder meer hoe hij op miraculeuze wijze meerdere keren aan de dood ontsnapte. In de Space Shuttle Challenger, waarmee hij de ruimte in ging, bleek een grote constructiefout te zitten. Deze fout openbaarde zich pas bij de volgende vlucht, waardoor het ruimteschip 73 seconden na de start ontplofte. Daarbij kwamen zeven astronauten om het leven.

Door miscommunicatie werd Ockels in een gehuurd klein eenmotorig vliegtuigje op het vliegveld van Lille zo geraakt door een Airbus, die op diezelfde plek landde, dat er weinig van zijn kist overbleef. Opnieuw was Ockels ongedeerd. Verder overleefde hij een hartaanval, een levensbedreigende bacteriële infectie en werd hij 5 jaar geleden 'genezen’ verklaard van nierkanker.

Die kanker kwam een jaar geleden terug in een ernstigere vorm. “Nu sta ik voor de zwaarste opdracht uit die hele serie overlevingsprojecten”, zei Ockels in de uitzending.