'Publieke omroep moet productiehuis worden'

'Publieke omroep moet productiehuis worden'

Geschreven door Pieter Jongsma

De publieke omroep moet worden opengesteld voor alle productiebedrijven. Een hoofdredacteur zou dan per genre beslissen welke programma's gemaakt moeten worden. Daarop zouden omroepen en andere productiehuizen kunnen intekenen. Dat advies van de Raad voor Cultuur verwacht NRC Handelsblad donderdag.

De adviesraad van de regering zou, net als voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep Henk Hagoort, af willen van de ledentelling. De omroepen verliezen daardoor het recht op zendtijd en programmabudget. Het draagvlak van de publieke omroep zou moeten komen van samenwerking met maatschappelijke organisaties.

In het advies worden nieuws en evenementen uitgezonderd, waardoor er voor de NOS niets wezenlijks zou veranderen. Amusement zou wel van de publieke zenders moeten verdwijnen. Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) pleit voor het overnemen van het BBC-model, maar dat zou de raad niet ondersteunen.

Dekker wil de publieke omroep in zijn ambtstermijn radicaal omgooien. Hij kondigde eerder deze maand al aan de regionale omroepen eigenhandig te zullen aanpakken. De VVD'er wil dat de publieke omroep en de regionale omroepen nauw gaan samenwerken.

NRC baseerde zich op gesprekken met betrokkenen rond de adviescommissie en op adviezen van deskundigen aan de raad. De Raad voor Cultuur laat desgevraagd weten niet te willen reageren op het artikel voor het advies donderdagochtend wordt gepresenteerd. het advies. De raad wordt voorgezeten door Joop Daalmeijer, die een lange carrière bij publieke omroepen en bij commerciële zenders achter de rug heeft.

Door: Novum