Recap tweede halve finale: Jérémie Makiese is door en Achille Lauro haalt alles uit de kast
Bron: EBU

Recap tweede halve finale: Jérémie Makiese is door en Achille Lauro haalt alles uit de kast

Geschreven door Vera Verkooijen Laatste update:

De tweede halve finale begint goed met een optreden van Alessandro Cattelan, waarbij hij alles uit de kast haalt om de show goed te laten beginnen: er is vuur, dansers, greenscreenmensen en TikToks die nagedaan worden. Het geeft hoop voor de rest van de show. Wanneer Laura Pausini en Mika weer naast hem staan begint de show. De eerste act van de avond: Finland. 

Finland

In het geel en met veel balonnen staat The Rasmus op het podium. Het nummer is Finse rock, iets dat Finland wel vaker doet. Het nummer zelf is niet heel interessant en moet het echt hebben van de show, want die is echt goed. De lichten, de staging; alles lijkt te kloppen. Het is een goed optreden om de show mee te openen. 

Israel

Het nummer I.M. is een nummer dat de eigenheid van de artiest viert. Dat is ook te merken in het optreden van Michael Ben David. Alle noten worden gehaald en de dans is goed. Het nummer zelf is niet voor iedereen, maar hoe dan ook is het optreden bewonderingswaardig. 

Servië

In Corpore Sano is een uniek nummer met een unieke uitvoering. Konstrakta zit in het midden, in het wit, terwijl om haar heen een vijftal mensen in het zwart staan. Het optreden heeft niet veel nodig, en dat geeft het ook niet. Tot het refrein. Daar zit een klap in, die door de hele zaal wordt mee geklapt, wat het optreden gelijk een stuk bijzonderder maakt. 

Azerbaijan

Azerbaijan komt zoals wel vaker met een balkanballad. Het nummer zelf is niet heel interessant of vernieuwend, en ook de staging is dat niet. Toch is de stem van zanger Nadir Rustamli een goede en weet hij al zijn noten te halen. 

Georgië

Circus Mirkus maakt van een optreden een circus. Veel kleuren, uitbundige outfits en actieve bandleden. Het nummer valt niet zo op, maar het optreden ziet er in ieder geval wel goed uit. 

Malta

I am what I am zingt Emma Muscat, in een glitterende outfit en bovenop een piano. Het had zoveel kunnen zijn, maar helaas zingt ze veel vals. Het is wat het is. 

San marino 

Dan wordt het podium genomen door Achille Lauro. Er is vuur, er zijn glitters, er zijn kooien met bandleden, er zijn graphics, er is een boa, er is een glitterig doorschijnende outfit, er is een zoen en er is een robotstier. Dat alles bij een feministisch strijdlied over een stripper, gezongen door een man. Het is wat veel, zo bij elkaar. 

Australië

Van de chaos die San Marino achterlaat, volgt de stilte van Australië. Het nummer Not The Same wordt prachtig uitgevoerd door Sheldon Riley die met een prachtige, witte, gigantische jurk in het midden van twee trappen staat. Sheldon draagt ook een masker die tijdens het gevoeligste moment van zijn gezicht af gaat. Hij lijkt op dat moment, in zijn grote jurk, bijna naakt op het podium te staan. Zijn stem is indrukwekkend, maar het optreden is er zeker een om nog eens te willen zien. 

Cyprus

Dan is het de beurt aan Cyprus, hier worden helaas veel fouten gemaakt in de zang en de dans is ongemakkelijk.

Ierland

Ierland verbaasd dit jaar met een Dua Lipa-achtige act. Het nummer is leuk en het optreden is prima. Toch lijkt Brooke haar energie niet helemaal over te dragen naar het publiek. 

Noord Macedonië

Andrea heeft een mooi nummer en een prachtige stem. Toch is haar optreden er niet een die opvalt. Ze staat alleen op het podium, terwijl dit nummer iets meer nodig heeft. Het is mooi, dat wel, maar het laat geen indruk achter. 

Estland

Een artiest die wel indruk achterlaat is Stefan. Met een grote lach op zijn gezicht gebruikt hij het hele podium om zijn nummer uit te voeren. Hij zingt duidelijk met plezier en zijn donkere stem past goed bij het nummer. Stefan maakt het een plezier naar zijn nummer te kijken en te luisteren. 

Romania

Dan neemt Roemenië het over met een Spaanstalig zomerhitje. Het is niet bijzonder, maar wel leuk.  

Polen

Ochman gebruikt tijdens zijn optreden veel graphics die alleen voor de kijkers thuis te zien zijn. Het was niet nodig geweest en voegt weinig toe aan het nummer zelf, wat goed uitgevoerd is, afgezien van een paar missers. 

Montenegro

Dan is het aan Montenegro. De mooie stem van Vladlana, en de glitterende lichtjes die ze draagt, redden haar nummer helaas niet. 

België

België stuurt dit jaar een voetballer die ook zingt. Voetballen kan Jérémie Makiese zeker, en zingen bewijst hij tijdens zijn optreden ook. Hij haalt niet al zijn uithalen, maar toch is het nummer goed uitgevoerd en is het best leuk om naar te kijken. 

Zweden

Natuurlijk is het weer aan Zweden om de avond te redden, hoewel ze dat deze avond niet helemaal doen. Cornelia Jakobs begint op de grond zonder iets om zich heen, puur en simpel, maar daarna komt er licht uit een cirkel achter haar. Haar stem is erg fijn om naar te luisteren en na een avond van slechte nummers en optredens, komt haar optreden als geroepen. Alles bij elkaar is dit gewoon goed.  

Tsjechië

Een dj-nummer op het podium werkt niet altijd, maar Tsjechië weet blijkbaar wel hoe het moet. Ondanks dat de zangeres aan het begin wat verloren in het midden van de twee dj’s staat, komt het nummer snel op gang en weten ze het publiek helemaal mee te slepen. Een fijn spurtje energie zo aan het einde van de avond. 

Na alle landen is het tijd voor het duet van Laura en Mika. Ze beginnen met een rustig nummer van Sting en gaan daarna door met het nummer “Power to the People”. Of het songfestival helemaal niet aan politiek doet, is nu zeker niet meer te zeggen, maar hoe dan ook is het een prachtig duet. 

Daarna is er nog een optreden van Il Volo en dan worden de landen die door zijn bekendgemaakt: België, Tsjechië, Azerbaijan, Polen, Finland, Estland, Australië, Zweden, Roemenië, Servië. Een boeiende finale gaat het zeker worden.