Duo-column: ‘Dít moeten wij overnemen van het Amerikaanse Songfestival’
Bron: NBC

Duo-column: ‘Dít moeten wij overnemen van het Amerikaanse Songfestival’

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn en de Nederlandse inzending S10.

Vincent, jij kent mij goed. Jij weet dus ook dat ik een groot hart heb. Dus als Amerika ons (hij bedoelt de EBU, red.) vraagt of zij een eigen Songfestival mogen maken, dan wil ik mijn Songfestival-liefde graag met de Amerikanen delen. Ik hield mijn grote hart wel even vast, want we weten inmiddels door The Story of Fire Saga hoe Amerikanen naar ons Songfestival kijken. Helaas is The American Song Contest in Nederland niet in zijn geheel te bekijken, maar op YouTube staan gelukkig wel de optredens. Ik heb dus eventjes zitten kijken en wat denk je? Het is gewoon het Songfestival! Inclusief wapperende vlaggetjes, nikszeggende ballads, rare outfits, valse noten en ga zo maar door.

Als je je eigen Songfestival begint, dan heb je natuurlijk ook de ruimte om verbeteringen aan te brengen. En voor ons is het dan weer interessant om te kijken wat wij (weer de EBU, red.) misschien weer van hen kunnen overnemen. Laat ik beginnen met twee punten. Punt 1: acht weken lang! Ik meen dat wij ooit eens in een video hebben geroepen dat het Songfestival uitgesmeerd zou moeten worden over een langere periode. In Amerika doen ze dat. Ik vind dat heel tof! Bij ons is het na één week alweer klaar, daar is het acht weken spektakel! Zo snel mogelijk overnemen. Punt 2: het omarmen van de online-wereld! De EBU is een beetje bang voor alles wat online is, maar in Amerika zijn ze dat niet. Stemmen gaat via TikTok en bij ieder optreden staat rechtsonder in beeld de TikTok-gebruikersnaam van de artiest. Door dit over te nemen blijft het Songfestival lekker bij de tijd.

Daniël

Heel de Songfestival-community hield hun hart vast toen Amerika het plan had om het Songfestival ook voor hunzelf te organiseren. Alles wat veramerikaniseert is (te) commercieel in mijn ogen en dat maakt de meeste dingen niet leuker in mijn ogen. En nog steeds heb ik het idee dat de Amerikanen het Songfestival niet snappen. Ik wil het dan ook niet vergelijken en ik zal het zelf ook niet gaan volgen.

Online liggen zeker veel kansen voor het Eurovisie Songfestival, maar dan moet je niet vijftig procent van de (online) fan-media buitensluiten. Een Songfestival dat acht weken duurt zie ik echt niet zitten. Het kan wel langer, maar dan vind ik twee weken de max. Misschien een kwartfinale toevoegen? Dan duren die avonden niet zo oneindig lang…

Vincent

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!