Conchita Wurst (Oostenrijk) - 2014
Bron: YouTube

Conchita Wurst (Oostenrijk) - 2014

Biografie

Conchita Wurst wordt geboren op 6 november 1988 in Gmunden, Oostenrijk. Conchita Wurst is de artiestennaam van Tom Neuwirth. Al op jonge leeftijd gaat Tom af en toe met een rok aan naar school. Op 14-jarige leeftijd verhuist hij naar de Oostenrijkse stad Graz om daar een mode-opleiding te volgen.

In 2006 doet Tom mee aan de talentenjacht Starmania, waarin hij tweede wordt. Een jaar later begint hij de boyband Jetzt Anders!, dat in hetzelfde jaar alweer stopt. Daarna ontwikkelt Tom zijn alter ego Conchita Wurst. In 2011 doet Conchita mee aan de talentenshow Die Große Chance. Een jaar later wil Conchita voor Oostenrijk naar het Eurovisie Songfestival, maar in de nationale finale wordt ze tweede.

Selectie

De Oostenrijkse publieke omroep ORF maakt op 10 september 2013 bekend dat zij intern Conchita Wurst hebben gekozen als Oostenrijkse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2014 in Kopenhagen, Denemarken. Op 18 maart 2014 presenteert Conchita haar Songfestival-nummer Rise Like A Phoenix.

Nummer

Rise Like A Phoenix gaat over zelfrechtvaardiging. De tekst ‘Herrijs als een feniks’ is een metafoor. Een feniks is een mythisch wezen dat uit de as kan herrijzen en staat bekend als een mooie, krachtige vogel. Wanneer iemand zijn ware identiteit toont, zal hij ook uit de as herrijzen. Het nummer is geschreven en gecomponeerd door Alexander Zuckowski, Charlie Mason, Joey Patulka en Julian Maas.

Optreden