Nina Kraljić (Kroatië) wint Barbara Dex Award 2016

Nina Kraljić (Kroatië) wint Barbara Dex Award 2016

Geschreven door Daniël Schalk

Nina Kraljić, de inzending van Kroatië voor het Eurovisie Songfestival 2016 in Stockholm, heeft de Barbara Dex Award gewonnen. De Barbara Dex Award, vernoemd naar de Belgische inzending Barbara Dex uit 1993, is een prijs voor de slechtst geklede artiest op het Eurovisie Songfestival.

Kraljić, die met haar nummer Lighthouse haar vaderland Kroatië vertegenwoordigde, kreeg 770 stemmen. Nina Kraljić wordt in de top 5 gevolgd door de inzendingen van Duitsland, Zwitserland, Bosnië en Herzegovina en Bulgarije. Vorig jaar won Trijntje Oosterhuis de Barbara Dex Award.

De Barbara Dex Award is vernoemd naar de Belgische inzending Barbara Dex, omdat zij België in 1993 vertegenwoordigde met een zelfontworpen en onaantrekkelijke jurk. De Barbara Dex Award wordt sinds 1997 jaarlijks georganiseerd door de Songfestival-fansite House of Eurovision.

Vanaf 2017 zal de Barbara Dex Award niet meer georganiseerd worden door House of Eurovision, maar door de Belgische website Songfestival.be. “Songfestival.be mag met trots aankondigen dat de stemming en uitreiking vanaf 2017 via deze website zal gebeuren”, laat de fansite zondag weten.

Nederland werd dit jaar vertegenwoordigd door singer-songwriter Douwe Bob. In tegenstelling tot Trijntje Oosterhuis, die vorig jaar de Barbara Dex Award won, viel Douwe Bob goed in de smaak. Hij werd zelfs uitgeroepen tot de best geklede man tijdens de opening van het Eurovisie Songfestival.