Life After Eurovision: Succesverhaal The Olsen Brothers eindigt abrupt

Life After Eurovision: Succesverhaal The Olsen Brothers eindigt abrupt

Geschreven door Vincent Popken Laatste update:

Miljoenen tv-kijkers waren de afgelopen 64 jaar getuige van maar liefst 66 artiesten die het Eurovisie Songfestival wonnen. Het Songfestival winnen is niet niks, maar wat levert de overwinning op? In Life After Eurovision het verhaal van winnaars ná het Songfestival.

Het eerste Songfestival van deze eeuw wordt gehouden in Stockholm. De Deense broers Jørgen en Noller doen namens hun land Denemarken mee aan de competitie. De broers deden samen al vier keer eerder keer mee aan de Deense preselectie en Jørgen Olsen had het ook twee keer solo geprobeerd. Nu mogen zij eindelijk hun land vertegenwoordigen. Vanaf het begin af aan is de puntentelling stabiel: Denemarken krijgt in de eerste stemronde als eerste de 12 punten en neemt meteen de leiding. Die koppositie zullen de Olsen Brothers niet meer afstaan.

Walk Right Back

Een jaar na de Songfestival-overwinning komen The Olsen Brothers met een compleet album: Walk Right Back. Het album bestaat uit allemaal nieuwe nummers. Tijdens het Songfestival van 2001 in Denemarken mogen de broers de titelsong van hun album laten horen aan Europa. Het nieuwe album wordt in Europa meteen goed ontvangen door fans en radiostations. 

Na het uitbrengen van hun eerste album besluiten de broers dat ze meer tijd wilde doorbrengen met hun familie en vrienden. In 2002 brengen ze toch weer een nieuw album uit, genaamd Songs. Voor de broers is dit album een lang gekoesterde droom, want dit album bestaat uit de favoriete nummers uit hun jeugd, waaronder Love Grows (Where My Rosemary Goes), Cecillia, Mr. Tambourine Man, Daydream Believer en No Milk Today. De cd wordt opgenomen met een live orkest, bestaande uit enkele van de beste muzikanten van Denemarken. Dit album wordt alweer goed ontvangen in thuisland Denemarken, en ook in enkele Scandinavische landen.  

More Songs

Na het enorme succes van het album Songs komen The Olsen Brothers in 2003 met een nieuw album, genaamd More Songs. Dit album heeft dezelfde stijl en sfeer als het vorige album. In totaal zijn van beide albums meer dan 120.000 exemplaren alleen al in Denemarken verkocht.

De broers zijn het Songfestival niet vergeten en proberen twee jaar later om nogmaals met het Songfestival mee te doen om hun land te vertegenwoordigen. Tijdens de Deense nationale voorronde de Dansk Melodi Grand Prix kunnen de broers het succes van 2000 niet evenaren. Het tweetal eindigt ditmaal op de tweede plaats. De winnaar van deze voorronde is de 33-jarige onderwijzer Jakob Sveistrup, die met 6 punten meer wint van de Olsen Brothers. Uiteindelijk wordt Sveistrup met zijn nummer Talking to You negende in de finale van het Eurovisie Songfestival van 2005. 

50 jaar Songfestival

Op 22 oktober 2005 wordt er door de EBU een special televisieprogramma uitgezonden ter ere van het 50-jarige jubileum van het Songfestival. Fans kunnen stemmen op hun favoriete Songfestival-lied van de voorbije 50 jaar. Uiteindelijk worden er 14 liedjes gekozen, waaronder het nummer Fly me on the Wings of Love van The Olsen Brothers. Tijdens de show kunnen landen nogmaals stemmen op hun favoriete nummer. De broers eindigen van deze veertien liedjes op een mooie zesde plaats.

In het voorjaar van 2019 eindigt het succesverhaal, als bekend wordt dat Noller getroffen is door een herseninfarct en tijdelijk niet meer kan optreden met zijn broer. Als de twee eindelijk weer samen kunnen optreden, krijgt Noller in december de diagnose hersenkanker en moet hij definitief zijn muziekcarrière beëindigen. Volgens de dokters heeft de zanger nog maar 2 tot 4 jaar te leven. Jørgen treedt tijdens het Grote Songfestivalfeest in de Ziggo Dome alleen op zonder zijn zieke broer.