Life After Eurovision: Bucks Fizz raakt ernstig gewond bij ongeluk met tourbus
Bron: Wikimedia Commons

Life After Eurovision: Bucks Fizz raakt ernstig gewond bij ongeluk met tourbus

Geschreven door Marit Bosman Laatste update:

Miljoenen tv-kijkers waren de afgelopen 64 jaar getuige van maar liefst 66 artiesten die het Eurovisie Songfestival wonnen. Het Songfestival winnen is niet niks, maar wat levert de overwinning op? In Life After Eurovision het verhaal van winnaars ná het Songfestival.

De felle kleuren en de blonde lokken van Bucks Fizz kan iedereen zich nog wel herinneren. In het jaar 1981 wordt de Britse popgroep Bucks Fizz opgericht om namens het Verenigd Koninkrijk mee te doen aan het Eurovisie Songfestival in Dublin. De winst van Jay Aston, Cheryl Baker, Bobby G en Mike Nolan is het begin van een succesvolle carrière. Making Your Mind Up wordt na het Eurovisie Songfestival al snel een grote hit in Europa. In Engeland staat de single drie weken lang op nummer 1 en ook in Nederland komt het nummer op positie 1 terecht. 

Nieuwe singles

Na de Songfestival-overwinning volgen er meerdere tours door heel Europa. Tijdens de tour wordt ook een vervolg single opgenomen. Piece Of The Action wordt net als Making Your Mind Up meteen een hit in de Britse hitlijsten. Daarop volgen nog veel singles, zoals The Land of Make Believe en Don't You Want Me. Dit laatste nummer werd zo goed ontvangen door de fans, dat het uiteindelijk een van de bestverkochte singles wordt van het decennium. In februari 1983 brengt Bucks Fizz een Spaans album uit. Ook treden ze op tijdens het muziekfestival Internacional de La Canción de Viña Del Mar, dat wordt uitgezonden in China en veel andere landen in Zuid-Amerika. 

Aan het einde van 1983 lijkt het geluk echter te keren en neemt het succes snel af. Nieuwe singles kunnen de vorige successen niet meer evenaren. London Town en Rules of The Game verdwijnen vrijwel direct in de vergetelheid. Toch begint Bucks Fizz in mei 1983 aan een 40-daagse tour door het Verenigd Koninkrijk. Veel locaties worden uitverkocht en met een verandering in look en een nieuwe hardere rock sound komen ze in augustus 1983 toch weer in de hitlijsten terecht. 

Ongeluk met tourbus 

Het is 11 december 1984 als Bucks Fizz na een uitverkocht optreden in Newcastle met hun tourbus  op een vrachtwagen botst. Hoewel niemand om het leven komt, raken de leden van Bucks Fizz wel ernstig gewond. Zanger Nolan beland door het ongeluk in een coma. Hij houdt hier epilepsie en kortetermijngeheugenverlies aan over. Ook verliest hij 50 procent van zijn gezichtsvermogen in beide ogen. Hierdoor besluiten ze om een tijdelijke pauze in te lassen van ongeveer zes maanden. Op 12 december 2009 speelt Bucks Fizz een benefietconcert in het stadhuis van Newcastle ter herdenking van het ernstige ongeval dat 25 jaar daarvoor plaatsvond.

Veranderingen in de groep 

De line-up van de groep is in de loop der jaren een aantal keer veranderd. Er zijn in totaal zestien mensen lid van de groep geweest sinds de oprichting in 1981. Tegenwoordig bestaan er door verschillende ruzietjes twee versies van de groep: een muziekgroep met oud-lid Bobby G en een versie met de andere drie originele leden: Cheryl Baker, Mike Nolan en Jay Aston. Zij treden tegenwoordig op onder de naam The Fizz, een verwijzing naar hun originele naam. Onlangs nog, op 6 maart, bracht The Fizz hun derde album Smoke and Mirrors uit.