EBU: ‘Aanpassingen Songfestival-lied Mia en Dion zijn toegestaan’
Bron: AVROTROS / Jasper Suyk

EBU: ‘Aanpassingen Songfestival-lied Mia en Dion zijn toegestaan’

Geschreven door Daniël Schalk

De wijzingen die Mia Nicolai en Dion Cooper hebben aangebracht aan hun Songfestival-nummer Burning Daylight zijn toegestaan. Dat laat wedstrijdleider Twan van de Nieuwenhuijzen namens de EBU aan het AD weten. Mia en Dion hebben de toonsoort aangepast na hun valse optredens op de pre-parties.

“Het verfijnen en/of aanpassen van één of meer elementen van de totale act gaat altijd in overleg met de nationale omroep en de EBU. De wijzigingen van Nederland zijn gewogen en vallen binnen de officiële regels”, zegt Van de Nieuwenhuijzen, de Head of Contest van het Eurovisie Songfestival in Liverpool.

“Het nummer was voor onze stemmen heel lastig om uit te voeren”, zei Dion vrijdag in de talkshow Khalid & Sophie op NPO 1, waarin zij de aangepaste versie van Burning Daylight ten gehore brachten. “Anderhalve toon hoger dan het origineel gingen we zingen, in plaats van schreeuwen en vechten”, vervolgde hij.

Mia en Dion hebben ook achtergrondzangers toegevoegd. Landen besluiten achtergrondzangers volgens Van de Nieuwenhuijzen vaker op het laatste moment toe te voegen. “Dat hebben we in Rotterdam, Turijn en ook nu in Liverpool bij meerdere delegaties toegestaan”, aldus Van de Nieuwenhuijzen.