Vladana - Montenegro
Bron: EBU

Vladana - Montenegro

Biografie

Vladana wordt geboren op 18 juli 1986 in Podgorica, Montenegro. Al van jongs af aan is Vladana, die voluit Vladana Vučinić heet, met muziek bezig. Muziek wordt Vladana met de paplepel ingegoten. Haar grootvader Boris Nizamovski is het hoofd van de de Macedonische Vereniging van Toneelkunstenaars en manager van het ensemble Magnifico. Vladana volgt een opera-opleiding en daarna Journalistiek.

In 2005 doet Vladana voor de eerste keer een poging om Montenegro te mogen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Ze doet mee aan de Montenegrijnse nationale voorronde. Er zijn twee halve finales. Vladana treedt aan in de tweede halve finale, waarin de tien beste acts een finaleplaats kunnen bemachtigen. Vladana eindigt op de 18de plaats. In 2006 doet zij een nieuwe poging, dit keer samen met zangeres Bojana Nenezić. Dit keer schopt zij het wel tot de finale, waarin zij met Bojana 15de wordt.

Selectie

De Montenegrijnse publieke omroep RTCG kiest intern Vladana als inzending. Op dinsdag 4 januari 2022 maakt RTCG bekend dat Vladana voor Montenegro naar het Eurovisie Songfestival in Turijn zal afreizen.

Nummer

Vladana vertegenwoordigt Montenegro met het nummer Breathe. Vladana noemt haar lied een ‘geneesmiddel voor Europa en voor de wereld.’ Vladana heeft Breathe zelf geschreven samen met Darko Dimitrov.

Videoclip