Rotterdam Calling: Rolverdeling presentatoren, Edsilia in de greenroom?
Bron: NPO / William Rutten

Rotterdam Calling: Rolverdeling presentatoren, Edsilia in de greenroom?

Geschreven door Daniël Schalk

Er is al veel bekend over het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam, maar we weten nog niet alles. In aanloop naar het Songfestival maken wij elke week de balans op: wat weten we al over het Songfestival in Nederland? En wat nog niet? Vandaag: de rolverdeling van de presentatoren.

Nederland wordt dit jaar niet alleen vertegenwoordigt door Jeangu Macrooy, maar ook door Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley. Het drietal kwam vorig jaar al in actie tijdens de alternatieve Songfestival-show Europe Shine A Light, maar dit jaar mogen zij voor zo’n 180 miljoen kijkers het Eurovisie Songfestival presenteren. “Met dit presentatie-trio kiezen we in de eerste plaats voor drie mensen met een enorme dosis presentatietalent”, zei Executive Producer Sietse Bakker in 2019.

Bij de bekendmaking van de drie presentatoren leek de rolverdeling direct duidelijk: Jan en Chantal staan straks op het podium en Edsilia in de greenroom, om tussen de optredens door de stemming onder de artiesten te peilen. Zelf had zij haar rol ook zo voor ogen. “Het liefst zit ik in de greenroom en nergens anders”, vertelde zij in december 2019 op Radio 10. Begin vorig jaar kwam ze daarop terug. “Iedereen zal in de greenroom een rol krijgen”, onthulde Edsilia toen in de VARAgids.

Carpool Karaoke

Alles lijkt er tóch op te wijzen dat Edsilia een bijrol krijgt. Eind januari 2020 presenteerde Chantal, Jan en Edsilia de loting voor de halve finales, waar voor Chantal en Jan de hoofdrollen weggelegd waren. Volgens Chantal betekende de kleinere rol van Edsilia tijdens de loting niks. De rolverdeling was volgens haar op dat moment nog helemaal niet bepaald. “We kennen die nog niet. Eigenlijk weten we sowieso nog maar weinig, wisten we maar wat”, grapte ze toen tegen het Algemeen Dagblad.

Ook het feit dat Chantal steeds in het midden staat zegt niks over de rolverdeling. Volgens Edsilia staan zij en Jan aan de buitenkant, omdat het er beter uitziet op beeld. “Misschien heeft het iets te maken met dat Jan en ik allebei kort haar hebben en Chantal lang.” AD-columnist Angela de Jong trok wel haar conclusies uit de Semi-Final Allocation Draw. “Edsilia was minder in beeld, waarmee de hiërarchie binnen het presentatieteam meteen duidelijk was”, schreef zij toendertijd in haar column.

Vorig jaar had Edsilia tijdens de twee halve finales en de finale als taxichauffeuse door Rotterdam zullen rijden met oud-winnaars. Zo zou ze Songfestival-winnaars Anne-Marie David (1973), Izhar Cohen (1978), Niamh Kavanagh (1993) en Ruslana (2004) op sleeptouw nemen door Rotterdam. Er zou ook worden gezongen, dus we hadden een soort Carpool Karaoke kunnen verwachten. De ritjes zijn al voor de coronacrisis opgenomen, dus het is niet duidelijk of de verouderde items in mei nog te zien zullen zijn.

NikkieTutorials

Wat wel duidelijk is, is dat Nikkie de Jager dit jaar een grotere rol krijgt dan vorig jaar de bedoeling was. Nikkie had vorig jaar de rol van online-verslaggever, maar afgelopen december onthulde Nikkie dat zij is gepromoveerd tot presentatrice. “Ik heb mijzelf dit jaar moeten bewijzen. Nu zij gezien hebben wat ik kan, hebben ze mij een upgrade gegeven. Nu ben ik één van de presentatoren”, vertelde Nikkie in een video. Ze krijgt dus een grotere rol, maar over welke rol laat ze nog niks los.

Hoe hoop jij dat de rolverdeling van de presentatoren is? Laat het ons weten via social media!