Joost Klein - Nederland
Bron: AVROTROS / Ruud Janssen

Joost Klein - Nederland

Biografie

Joost Klein wordt geboren op 10 november 1997 in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Joost start in 2008 op 10-jarige leeftijd met het plaatsen van filmpjes op zijn YouTube-kanaal met de naam EenhoornJoost. Als Joost 12 jaar is, overlijdt zijn vader aan de gevolgen van kanker. Een jaar later overlijdt onverwachts zijn moeder aan een hartstilstand. Als rouwverwerking begint Joost liedjes te schrijven.

In 2016 brengt Joost zijn debuutsingle Bitches uit. Een jaar later tekent hij een platencontract bij Top Notch, maar in 2018 besluit hij zijn eigen label te starten. In hetzelfde jaar brengt hij een dichtbundel uit, een eerbetoon aan zijn vader die hem had aangespoord om een boek te schrijven. In 2022 releaset Joost het persoonlijke nummer Florida 2009, waarin hij vertelt over het overlijden van zijn ouders.

Joost gaat in 2023 de grens over. Samen met de Berlijnse rapper Ski Aggu maakt Joost het Duitstalige gabberpopnummer Friesenjung, dat in Duitsland en Oostenrijk een nummer 1-hit wordt. In Nederland bereikt Friesenjung de eerste plek in de Tipparade, maar de Top 40 wordt niet bereikt. Ook doet Joost in België mee aan de tv-quiz De Slimste Mens ter Wereld. Na twee afleveringen wordt hij uitgeschakeld.

Selectie

Nederland kiest haar inzending voor het Eurovisie Songfestival 2024 intern. Artiesten, componisten, tekstschrijvers, producers en platenlabels kunnen tot 30 september 2023 een nummer insturen. AVROTROS ontvangt ruim 600 liedjes. Een selectiecommissie, onder aanvoering van Twan van de Nieuwenhuijzen, beluistert in een aantal sessies alle ingezonden nummers en kiest eerst de vijf beste liedjes.

De laatste vijf kanshebbers moeten hun nummer live zingen voor de selectiecommissie. Dit is een nieuw element in de selectieprocedure, waarmee AVROTROS een herhaling van het debacle met de vals zingende Mia Nicolai en Dion Cooper in 2023 wil voorkomen. De commissie kiest hierna Joost Klein als inzending. Op 11 december 2023 maakt AVROTROS wereldkundig dat Joost naar het Songfestival gaat.

Joost noemt deelnemen aan het Eurovisie Songfestival ‘een droom die uitkomt.’ Hij zegt in een persbericht: “Vroeger keek ik samen met mijn ouders, aan de buis gekluisterd, elk jaar opnieuw. Het is een eer dat ik Nederland mag vertegenwoordigen en ik zal er alles aan doen het beste resultaat te behalen.” Volgens de selectiecommissie heeft het lied van Joost ‘de grootste hitpotentie’ van alle ingezonden nummers.