Even voorstellen: dít zijn de 13 inzendingen van het Regio Songfestival 2023
Bron: Regio Songfestival / YouTube

Even voorstellen: dít zijn de 13 inzendingen van het Regio Songfestival 2023

Geschreven door Daniël Schalk

Aanstaande zaterdag vindt in gaststad Utrecht de eerste editie van het regionale Songfestival plaats. Alle regionale omroepen van Nederland worden op het Regio Songfestival in de Stadsschouwburg vertegenwoordigd door een artiest uit hun provincie. Wij stellen de dertien acts hieronder aan je voor.

Brabant - Sam & Merijn

Brabant brengt geen Brabantse gezelligheid naar het Regio Songfestival met een hoempapa-lied, maar doet mee met een gevoelige ballade. Het lied heeft wel een typische Brabantse titel, namelijk Proost op het leven. Het lied van de broers Sam (29) en Merijn (25) gaat over vriendschap en saamhorigheid.

Drenthe - Lisa Harms

Omroep Drenthe gebruikte het jaarlijkse Drèents Liedtiesfestival om hun inzending te kiezen. Lisa Harms (26) won de 11de editie van de muziekwedstrijd met Tot de zun uut giet en mag automatisch naar het Regio Songfestival. Tot de zun uut giet gaat over Lisa’s verwerking van het overlijden van haar vader.

Flevoland - Abtin Salem

De afgevaardigde namens Flevoland is Abtin Salem (19) uit Dronten. Omroep Flevoland heeft veel vertrouwen in Abtin, want hij werd gekozen zónder liedje. Na zijn aanstelling maakte hij vijf liedjes. Een jury, met daarin onder meer Franklin Brown en Catherine Keyl, koos vervolgens Kleurenblind als inzending.

Friesland - Melissa Pander

De Friese talentenjacht Liet, dat sinds 1991 wordt georganiseerd, diende als regionale voorronde. Melissa Pander (22) heeft in oktober de 2023-editie gewonnen met haar liefdesliedje Foarby. Het gaat over het moment waarop Melissa haar vriend ontmoette, ze wilde dat dit moment nooit voorbij zou gaan.

Gelderland - AleXingt!

De oudste deelnemer is Alex van der Horst (68), de echte naam van AleXingt! Hij wist Gelderland ervan te overtuigen dat hij de beste keuze is om de provincie te vertegenwoordigen. Zijn lied Treinreis gaat over het leven. “Je gaat op weg en vraagt jezelf af: ben ik nu aan het vertrekken of kom ik aan?”, aldus Alex.

Groningen - Wat Aans!

Groningen zorgt zaterdag voor wat afwisseling, zij sturen namelijk de rapformatie Wat Aans! naar Utrecht. De groep werd met hun lied Wakker in Grunn door de Groningers gekozen als inzending. Wakker in Grunn gaat over hoe mooi Groningen is, maar belicht ook de overlast in Ter Apel en de aardbevingen.

Limburg - Emmy Ackermans

Limburg wordt vertegenwoordigd door Emmy Ackermans (24) uit Maastricht. De Limburgers kozen Emmy uit elf kandidaten. Emmy zal in Utrecht het lied ‘t Letste Rundje ten gehore brengen. Het nummer gaat over het laatste rondje in de kroeg. Emmy zingt in twee talen, in het Nederlands en in het Limburgs.

Noord-Holland - Emma Koning

Noord-Hollandse artiesten konden liedjes insturen, waarna omroep NH er acht selecteerde. De kijker bepaalde vervolgens de drie beste, waaruit een jury Emma Koning (22) koos als inzending. Met het lied Mag het licht nog één keer aan? reist Emma af naar Utrecht om Noord-Holland te vertegenwoordigen.

Overijssel - Leon Moorman

De inzending van Overijssel komt niet uit Overijssel, maar uit Drenthe. Het gaat om Leon Moorman (33). Hij kon niet voor Drenthe uitkomen, want Drenthe gebruikte - zoals net besproken - het Drèents Liedtiesfestival als voorronde en dat festival won hij al in 2019. Zijn Dat Ik Leef gaat over diepe dalen in het leven.

Rijnmond - Remedy

Het popduo Remedy zorgt voor een feestje op het podium van het Regio Songfestival. Het lied Nooit Is Het Genoeg blaast het dak er af. Het nummer gaat over mensen die niet waarderen wat ze hebben en altijd op zoek zijn naar iets ‘beters.’ Het duo wordt gevormd door de vriendinnen Wendy en Soraya.

Utrecht - Melanie Ryan

Gaststad Utrecht heeft goed gekeken naar het échte Songfestival, waar Nederland het goed doet met countryartiesten als Ilse DeLange en Douwe Bob. Utrecht heeft countryzangeres Melanie Ryan (24) geselecteerd. Haar lied Achterom gaat erover dat je soms moet stilstaan bij hetgeen wat je hebt bereikt.

Zeeland - Smaakstof

Er schittert zaterdag slechts één band op het podium, en dat is Smaakstof. De Nederpop-band, opgericht in 2021 tijdens een corona-lockdown, doet mee met het liedje Nacht Van De Nacht. “Het nummer gaat er over dat je geen plezier kunt ervaren als je negatieve gedachtes hebt”, zegt frontzanger Dylan.

Zuid-Holland - LIEN

Lien Cornelissen (39), of te wel LIEN, uit Den Haag doet mee namens Omroep West. Haar lied heet Waar ben je dan. Het uptempo nummer gaat over de uitdagingen van het leven. LIEN omschrijft haar muziekstijl als een mix van pop en kleinkunst. Ze wil met haar muziek de luisteraar een spiegel voorhouden.

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!