Blote voeten, onderbroeken en een gebroken hart: dít kun je verwachten tijdens de eerste halve finale
Bron: EBU

Blote voeten, onderbroeken en een gebroken hart: dít kun je verwachten tijdens de eerste halve finale

Geschreven door Elsa Warring Laatste update:

Net als elk jaar wordt alles uit de kast getrokken om het Songfestival goed te beginnen. Wat valt op aan de eerste halve finale? Moldavië staat op blote voeten op het podium, Kroatië kleedt zich uit tót aan de onderbroek en het hart van de Azerbeidzjaanse tweeling Tural en Turan breekt in tweëen. Ook krijg je antwoord op dé vraag die heel Nederland bezighoudt: hoe gaan onze Mia en Dion het doen?

De opening

De opening is groots en begint met een kort filmpje over een jongetje uit de gaststad, Liverpool. Er zijn ook stukjes over Oekraïne in verwerkt. Tijdens de muzikale opening zie je twee kinderen, een meisje uit Oekraïne en een jongetje uit het Verenigd Koninkrijk. Het laatste gedeelte van de muzikale opening wordt verzorgd door host Julia Sanina en haar band The Hardkiss, zij brengen Маяк ten gehore. Kort hierna komen de hosts met z’n drieën op en beginnen de performances.

Noorwegen: Alessandra - Queen Of The Kings

Alessandra komt alleen op, omringd door lichten. Na een tijdje vergezellen haar dansers haar met lichtgevende staven. In tegenstelling tot wat er eerder werd verwacht, is er geen vuur te zien. Het optreden is over het algemeen niet heel krachtig. De kansen voor Noorwegen zijn nog steeds groot en een finaleplek lijkt reëel.

Malta: The Busker - Dance (Our Own Party)

De act zit vol visuele effecten. De zanger, Dav Jr, begint tussen ballonnen en feestelijk opgedofte papieren cardboards van oud deelnemers te zingen. Er wordt goed gebruik gemaakt van de ruimte en ze verplaatsen zich meerdere malen over het hele podium. Of Malta dit jaar de finale gaat halen, is nog maar de vraag.

Servië: Luke Black - Samo Mi Se Spava

Het optreden begint in een witte bloem. Het is een buitenaardse ervaring. Het optreden komt heftig over, maar het heeft ook wel iets. De vocals van Luke zijn rauw en bombastisch en van rook is Servië ook niet vies, er wordt flink gebruik van gemaakt. De plek van Servië in de finale staat nog niet helemaal vast, maar er is een grote kans dat Luke zaterdag nog een keer mag optreden.

Letland: Sudden Lights - Aijā

Op het hele podium staan gele lampen. Op de visuals achter de band is vuurwerk te zien. Het begint tam, maar wordt steeds grootser. Er wordt goed gebruik gemaakt van het hele podium. De live performance is goed, maar of dit de finale gaat halen is niet zeker.

Portugal: Mimicat - Al Corição

Mimicat verschijnt in een grote rode jurk met veren. Het oogt heel classy. Haar dansers hebben een interessante choreografie en het doet denken aan Flamenco. De muzikale stijl van Portugal is goed terug te zien en de live performance is ook zeker goed. Of dit genoeg is voor een finaleplek, moet vanavond nog blijken.

Ierland: Wild Youth - We Are One

Het optreden begint met een grote trap en veel glitters. In tegenstelling tot Noorwegen komt er bij het optreden van Wild Youth wél echt vuurwerk kijken. Het liedje past bij de hedendaagse popmuziek, maar is erg basic. Een finale lijkt hierdoor ver weg.

Kroatië: Let 3 - Mama ŠČ!

Een statement, dat is het zeker. Er wordt gedanst door wat oudere mannen achter de zanger. Aan het einde van het optreden kleed de hele delegatie zich uit en het optreden gaat verder in hemd en onderbroek. Of Oekraïne het leuk vindt dat er raketten afgaan aan het einde van het optreden is nog maar de vraag en of het de finale gaat halen ook. Het zou wel goed kunnen gaan scoren door het onnozele karakter.

Zwitserland: Remo Forrer - Watergun

De act begint rustig, de piano is goed te horen en Remo begint te zingen. Zijn stem is sterk en vocaal blijft hij het hele optreden erg sterk. De dansers begeleiden hem het hele optreden en dansen om hem heen. Het past allemaal goed bij elkaar. De kans op een finaleplek is groot, maar niks is nog zeker.

Israël: Noa Kirel - Unicorn

Noa begint in een grote stalen vierkante constructie. Het is een echt dansoptreden met hiphop invloeden. Het nummer past hier goed bij. De vocals zijn steady en Noa zelf gaat halverwege het optreden ook los en ligt zelfs op de grond voor haar dancebreak. Kansen op een finaleplek zijn groot en deze dancebreak lijkt er zeker bij te helpen.

Moldavië: Pasha Parfeni - Soarele și Luna

Tijdens het hele optreden zingt Pasha op blote voeten. Er is overal rook en een man met dwerggroei speelt op een fluit. Om de zanger heen lopen vrouwen met een gek gewei op hun hoofd. Het voelt als een offerritueel. De meningen over het optreden van Moldavië zijn veelal positief, dus ze zullen waarschijnlijk de finale halen.

Zweden: Loreen - Tattoo

Loreen ligt net als bij Melodifestivalen 2023 tussen twee platen die ze omhoog drukt. Het optreden is krachtig en in tegenstelling tot de eerste repetities is Loreen vocaal sterk en krachtig. Het hele optreden zit goed in elkaar. Loreen is één van de publiekslievelingen voor de winst. Zal ze deze belofte ook waarmaken? Een finaleplek is in ieder geval binnen handbereik.

Azerbeidzjan: TuralTuranX - Tell Me More

Tural en Turan staan op een kleine verhoging naast elkaar. De verhoging heeft de vorm van een hart. De act is tam en lief. De tweeling is redelijk goed op elkaar ingespeeld. Aan het einde van het optreden scheurt het hart in tweeën en wordt het optreden langzaam afgebouwd. Of dit optreden hartverscheurend genoeg was, moet nog blijken. Hierdoor is een finaleplek nog niet zeker voor Azerbeidzjan.

Tsjechie: Vesna - My Sisters Crown

Het optreden van Vesna begint super krachtig. De meiden dragen allemaal een roze overal en een lange vlecht, deze laatste wordt ook regelmatig gebruikt in het optreden. Af en toe heeft de act wel iets weg van een cult, maar doordat het voelt als een eenheid, maakt dit het optreden alsnog enorm sterk. Een plek in de finale lijkt heel dichtbij voor Vesna.

Nederland: Dion Cooper en Mia Nicolai - Burning Daylight

De complete act speelt zich af op een draaischijf omringd met rook. Er zijn veel felle witte lichten en de rest van de stage is donker. Er lijkt veel meer samenspel en chemie te zijn tussen Dion en Mia dan eerst. Het optreden is ingetogen, maar doordat het rustig is komt het meer binnen. Vocaal is het sterker dan eerst. Een finaleplek is niet vanzelfsprekend, het wordt dus spannend.

Finland: Käärijä - Cha Cha Cha

Er staat een grote kist op het podium, Käärijä breekt uit de kist en staat er bovenop te dansen. Achter hem is zijn schaduw te zien die uitvergroot is. Na een tijdje komen ook de dansers aan roze linten uit de kist. Het optreden zit vol energie, soms iets te veel waardoor Kaarija af en toe buiten adem lijkt te zijn. Ondanks dit, blijft het een sterk optreden en een publiekslieveling. Een finaleplek is zit er ongetwijfeld in, maar zal Finland uiteindelijk ook gaan winnen?

Vanavond weten we wie er allemaal door zijn naar de finale. Het wordt zeker spannend voor een paar landen, maar het belooft een heerlijke avond te gaan worden.

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én word lid van onze Facebook-groep!