(Onnodige) weetjes voor de eerste halve finale van het Songfestival
Bron: EBU

(Onnodige) weetjes voor de eerste halve finale van het Songfestival

Geschreven door Redactie Laatste update:

Dit zijn dé onnodige weetjes over de landen en de kandidaten die morgenavond gaan optreden. Deze weetjes kan jij die avond vertellen wanneer je met je vrienden of familie de halve finale zit te kijken met een borrelplankje en een biertje in de hand. Je gezelschap zal verbaast naar je kijken wanneer jij ze deze weetjes kan vertellen. 

Wist je dat... het morgen precies 25 jaar geleden is dat Dana International voor Israël de finale won met Diva? Wordt het morgen ook een zege voor Noa Kirel die Israël vertegenwoordigt?

Noorwegen: Alessandra - Queens of kings

Wist je dat… Alessandra van Noorwegen op dezelfde dag jarig is als Freddie Mercury en Carice van Houten? Als je het over Queens en kings hebt. 

Malta: The Busker - Dance (Our Own Party)

Wist je dat… de duurste lelijke kersttrui maar liefst 29.000 euro bedraagt? De sweaters van The Buskers zullen vast niet zo duur zijn geweest.

Servië: Luke Black - Samo Mi Se Spava

Wist je dat… de familie van Servische inzending Luke Black een succesvol bedrijf hebben gespecialiseerd in onder andere luiers?

Letland: Aijā - Sudden LIghts

Wist je dat… licht binnen een seconde 7 keer om de aarde kan draaien? Dat zijn wel erge Sudden Lights van Letland.

Portugal: Mimicat - Ai coração

Wist je dat… Marisa in 2009 een universitaire opleiding heeft gedaan in Beeld En Geluid, niet te verwarren met het museum in Hilversum?

Ierland: Wild Youth - We Are One

Wist je dat…. naast We Are One van Ierland heeft Pitbull ook een nummer met dezelfde titel? Wij vinden uiteraard die van Wild Youth stukken beter.

Kroatië: Let 3 - Mama ŠČ!

Wist je dat… tractor is afgeleid van het Latijnse woord Trahere dat 'trekken' betekent, en staat voor een voertuig dat een voorwerp kan trekken, duwen, of slepen?

Zwitserland: Remo Forrer - Watergun

Wist je dat… de geschiedenis van waterpistolen terug gaat tot het einde van de 19e eeuw? Ze werden toen geïntroduceerd als eenvoudige houten of metalen spuitpistolen. 

Israël: Noa Kirel - Unicorn

Wist je dat… de eenhoorn het nationale dier van Schotland is? In de veertiende eeuw werd algemeen geloofd dat eenhoorns werkelijk bestonden en waren ze een teken van heldhaftigheid. De schotten zullen vast erg blij zijn met  Noa Kirel uit Israël.

Moldavië: Pasha Parfeny - Soarele şi luna

Wist je dat… Moldavië gemiddeld 300 dagen zon heeft? Ideaal weer voor een wijngaard! Proost, Pasha!

Zweden: Loreen - Tattoo

Wist je dat… er dagelijks wereldwijd gemiddeld 1.836.000 gehaktballen gegeten in winkels van IKEA? Zou Loreen van tevoren ook nog een paar gehaktballen hebben gegeten voordat ze opgaat?

Azerbeidjan: TuralTuranX - Tell Me More

Wist je dat… Azerbeidzjan verantwoordelijk is voor 80% van de wereldproductie van kaviaar? We blijven nog even in het onderwerp van het eten. 

Tsjechië: Vesna - My sister’s crown

Wist je dat… Vesna uit Tsjechië hun eerste single Morana genoemd hebben, vernoemd naar de godin van de winter? Daarna volgenden de singles over de herfst, lente en zomer. 

Nederland: Mia Nicolai & Dion Cooper - Burning Daylight

Wist je dat… Mia haar echte naam Michaja Nicolaï is? En wist je ook dat… Dion in 2015 zijn battle in The voice of Holland verloor van Brace? Die kan je weer kennen van onder andere Leipe Mocro Flavour. 

Finland: Käärijä - Cha Cha Cha

Wist je dat… er in Finland 2 miljoen sauna’s in het land zijn? Dat is bijna de helft van alle inwoners waarvan 1 Jere Pöyhönen is.

En wist je ook dat je onze pagina songfestivalupdate.nl in de gaten kan voor het laatste nieuws? En wist je dat je ons ook kon volgen op FacebookTwitterInstagram en TikTok?