Wie is Edgar Allan Poe waarover Teya & Salena van Oostenrijk zingen?
Bron: EBU

Wie is Edgar Allan Poe waarover Teya & Salena van Oostenrijk zingen?

Geschreven door Daniël Schalk

Who The Hell Is Edgar?, zó heet het uptempo nummer waarmee het duo Teya & Salena Oostenrijk zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2023 in Liverpool. De geest van deze Edgar zou in het lichaam van de zangeres zitten, waardoor zij zo goed kan schrijven. Maar who the hell is deze Edgar?

Het nummer gaat over Edgar Allan Poe, een Amerikaanse schrijver, dichter en literair criticus. Poe is vooral bekend van zijn korte verhalen. Hij was één van de eerste schrijvers van korte verhalen. Hij wordt daarnaast beschouwd als de uitvinder van het genre detectivefictie. Een pionier in de schrijverswereld.

Mysterieuze dood

Edgar is al lange tijd niet meer onder ons. Hij werd 214 jaar geleden geboren, op 19 januari 1809. Op 7 oktober 1849 overleed hij op 40-jarige leeftijd. Zijn doodsoorzaak is een mysterie. Hij werd op 3 oktober 1849 half bewusteloos gevonden. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij vier dagen later overleed.

Toen Edgar werd gevonden droeg hij kleren die niet van hem waren. De avond voor zijn dood zou hij herhaaldelijk de naam ‘Reynolds’ hebben geroepen, maar niemand wist wie dat was. Edgar’s laatste woorden waren volgens de arts: “Heer, help mijn arme ziel.” Zijn medische dossier en overlijdensakte zijn verdwenen.

Er gaan wilde verhalen rond. Een theorie uit 1872 suggereert dat Poe’s dood het gevolg was van ‘cooping’, een vorm van verkiezingsfraude om mensen met geweld te dwingen op een bepaalde kandidaat te stemmen. De slachtoffers kregen andere kleding aan, zodat ze meerdere keren konden stemmen.

Teya & Salena

In Liverpool probeert het Oostenrijkse duo Teya & Salena het Songfestival te winnen met hun nummer over Edgar Allan Poe. De zangeres is door hem bezeten. ‘Er zit een geest in mijn lichaam en hij is een tekstschrijver. Het is Edgar Allan Poe en ik denk dat hij het niet kan weerstaan’, wordt er gezongen.

Waar de fascinatie van zangeressen Teodora Špirić en Selina-Maria Edbauer voor Poe vandaan komt, is niet bekend. Hun nummer Who The Hell Is Edgar? kan zomaar uitgroeien tot een publieksfavoriet. Bij de bookmakers staat het nummer al lange tijd in de top-10. De videoclip is al 2,5 miljoen keer bekeken.

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én word lid van onze Facebook-groep!