Optreden van Mia & Dion in Amsterdam was beter, maar nog niet goed
Bron: AVROTROS / Jasper Suyk

Optreden van Mia & Dion in Amsterdam was beter, maar nog niet goed

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2023 en de Nederlandse inzending Mia & Dion.

Het was zaterdag D-Day voor Mia & Dion en voor heel Nederland. Na de afgang in Madrid - waar het duo er heel erg naast zat - moesten ze zich op eigen bodem revancheren. Wij waren er ook bij in AFAS Live waar Eurovision in Concert plaatsvond. De druk was natuurlijk enorm voor Mia en Dion en de hele zaal hield hoorbaar hun adem in. Gelukkig was het beter dan in Madrid, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het was nog steeds niet goed. Ik heb het voor het eerst echt live gehoord en het eerste wat ik dacht was: dit nummer is veel te moeilijk voor deze artiesten. Ze zijn veel te onervaren en dat vind ik doodzonde voor deze artiesten. Zij kunnen er zelf helemaal niks aan doen dat ze door de ons-kent-ons-commissie van AVROTROS voor de leeuwen zijn gegooid. En dat is dodelijk voor hun carrière als ze in Liverpool compleet afgaan omdat niet genoeg ervaring hebben.

Dan is het goed om te kijken naar de favorieten, want die waren er zaterdag ook bij. Tijdens het persmoment voorafgaand aan de pre-party stonden er rijen journalisten te wachten op een interview met de grote favoriet Loreen. Alle journalisten waren er ook bijna unaniem over eens dat zij dit jaar het Songfestival gaat winnen. Ik moet dat echt nog zien. Haar optreden tijdens Eurovision in Concert vond ik goed, maar niet zo goed als toen met Euphoria. Ik moet eerlijk zeggen dat ik persoonlijk Oostenrijk en Noorwegen wel leukere nummers vond hebben. Bij het publiek merkte ik dat Finland ook zeker nog een kans gaat maken. Dus het is nog zeker niet beslist als het aan mij ligt.

Vincent

Voorafgaand aan hun optreden in AFAS Live mocht ik Mia & Dion een paar vragen stellen tijdens de traditionele persmiddag. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik sindsdien heel anders naar Mia & Dion kijk. Ze vermeden vanaf het begin de pers en leken al last te hebben van sterallures, maar dat bleek zaterdag ontzettend mee te vallen. Dion ving mijn naam op toen ik mij aan iemand anders voorstelde en zei toen ik aan de beurt was: ‘Hoi Daniël, ik ben Dion.’ Er volgde een leuk en eerlijk gesprek, dat maandag om 16:00 uur online komt. Zaterdagavond was het moment van de waarheid. Ik hield inderdaad ook mijn adem in, maar ik ben lang niet zo negatief als alle andere media. In Madrid zongen ze écht vals, maar dat was nu niet het geval. Het probleem was nu dat ze niet overtuigend zongen, maar wat wil je met die zenuwen na de afgang in Madrid. De druk was natuurlijk ontzettend hoog! Als het iedere keer een stapje beter gaat, halen we gewoon de finale.

Dat de winst van Loreen nog niet vast staat, ben ik het met je eens. Op de heenweg naar de persmiddag “klaagden” we in de auto nog dat het dit wéér niet spannend zal worden. Na zaterdagavond denk ik daar ook wel anders over. Loreen heeft aan Alessandra, Käärijä en het duo Teya & Salena sterke concurrenten. Trouwens ook aan Gustaph. Ik vond België de verrassing van de avond. Gustaph stal de show. De bookmakers voorspellen nu een 32ste plek voor België, maar ik denk dat Gustaph zomaar eens in top-10 kan eindigen. Hoewel er dus sterke concurrenten voor Loreen zijn, denk ik dat zij uiteindelijk toch gewoon gaat winnen. Haar Tattoo is inderdaad geen Euphoria, maar geen enkel liedje is dit jaar van dat niveau. Als Loreen wint is dat niet omdat ze het beste nummer heeft, maar omdat ze Loreen is. Ze blijft door Euphoria de Queen.

Daniël

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!