Noa Kirel - Israël
Bron: EBU

Noa Kirel - Israël

Biografie

Noa Kirel wordt geboren op 10 april 2001 in Raänana, Israël. Noa wordt geboren als Noya, maar als zij drie maanden oud is en er een nierziekte bij haar wordt ontdekt wordt haar naam op aanraden van een rabbijn veranderd in Noa. In 2015 start Noa haar muziekcarrière met haar debuutsingle Medabrim.

Tussen 2017 en 2020 wint Noa ieder jaar de MTV Europe Music Award voor beste Israëlische act. In maart 2020 gaat Noa in dienst bij het Israëlische leger en sluit zij zich aan bij de militaire band. Drie maanden later, in juni 2020, tekent Noa een platencontract bij het Amerikaanse platenlabel Atlantic Records.

Noa slaat in 2021 de handen ineen met zanger Omer Adam voor een remix van het Israëlische volkslied. Ze krijgen veel kritiek. Het wordt ‘respectloos’ en ‘beschamend’ genoemd. In hetzelfde jaar verschijnt haar eerste internationale single Please Don't Suck. In februari 2022 voltooit Noa haar dienstplicht.

Selectie

De Israëlische publieke omroep KAN kiest hun inzending voor 2023 intern. Uit een lijst met 78 artiesten kiest iedere lid van de tienkoppige selectiecommissie, bestaande uit onder meer KAN-entertainmentdirecteur Sharon Drix en het Israëlische Songfestival-delegatiehoofd Tali Katz, twee favorieten.

Bovenaan de lijst komt Noa Kirel te staan. Op 11 juli 2022 maakt KAN wereldkundig dat Noa hun inzending voor 2023 is, daarmee is Israël het eerste land dat hun artiest bekend maakt. Een dag later zegt Noa dat haar deelname nog niet zeker is, maar op 10 augustus wordt haar deelname alsnog officieel gemaakt.

Nummer

Noa vertegenwoordigt Israël op het Eurovisie Songfestival 2023 in Liverpool met het Engelstalige nummer Unicorn. Het nummer gaat over doorzettingsvermogen en het ontketenen van je innerlijke kracht. Noa schreef en componeerde het nummer samen met Doron Medalie, May Sfadia en Yinon Yahel.

Videoclip