Recap finale: Kalush Orchestra wint en Mahmood & BLANCO stellen teleur
Bron: EBU/Sarah Louise Bennett

Recap finale: Kalush Orchestra wint en Mahmood & BLANCO stellen teleur

Geschreven door Vera Verkooijen Laatste update:

De finale van het songfestival in Turijn begint met een groot koor en veel kledingwissels. Laura Pausini zingt een medley van Italiaanse liederen en bij elk nieuw nummer heeft zij, net als haar dansers, een nieuwe kleur aan. Dit resulteert in 6 kledingwissels en ook een erg goed optreden. Na het optreden volgt natuurlijk de vlaggenparade als introductie van alle landen die in de finale staan en dan is het aan Tsjechië om het songfestival te openen.

Tsjechië

Alles dat een show nodig heeft is energie aan het begin, en dat geeft Tsjechië zeker. Er zijn lampen, er zijn dj’s en de sfeer zit er goed in. Toch komt het enthousiasme van de zangeres niet helemaal over, en blijft het een oppervlakkig optreden. Maar toch een goede knaller om het feest mee te beginnen.

Roemenië

Roemenië volgt met het voor een gedeelte Spaanstalige Llámame. De dans is erg strak en dat is altijd fijn om naar te kijken, toch lijkt de zanger niet helemaal vertrouwen te hebben in de choreografie en dat leidt af van zijn zang. Helaas is het niet op alle punten even goed gezongen, maar toch is dit wel gewoon leuk.

Portugal

Na het geweld van de eerste twee nummers, volgt het rustige Saudade van Maro. De kring van zangeressen heeft heel duidelijk veel contact met elkaar en dat is ook te merken tijdens dit optreden. Prachtige samenzang en een plezier om naar te kijken. Het nummer is bijzonder en zo staat het vandaag ook op het podium.

Finland

Jezebel wordt opgevoerd door The Rasmus, in het geel en met balonnen. Het is Finse rock en dat blijft het. Het is duidelijk dat The Rasmus vaker op het podium heeft gestaan, maar toch slaat Jezebel niet helemaal aan. Daarnaast lijkt het of de stem van de leadsinger een beetje op is, wat te begrijpen is na weken van non-stop repeteren en optreden, maar het optreden vandaag niet perse ten goede komt.

Zwitserland

Marius Bear volgt met Boys Do Cry. Zijn microfoon lijkt het hele optreden te laag te zijn afgesteld, waardoor zijn bewegingen wat ongemakkelijk zijn. Toch is het mooi uitgevoerd, maar niet uitzonderlijk. 

Frankrijk

Fulenn is het eerste nummer dat nog niet in een halve finale is geweest van deze avond. Dat brengt hoge verwachtingen, maar die verwachtingen worden niet waar gemaakt. Het optreden is chaotisch, het geluid lijkt niet goed te zijn afgesteld en het camerawerk maakt het optreden moeilijk te volgen. Daarnaast is er een willekeurige danser aanwezig, die niet perse iets toevoegt en lijkt het hele optreden bij elkaar te zijn geraapt. Met het nummer dat Frankrijk meebracht dit jaar, waren de verwachtingen hoog. Helaas, blijkt vanavond, niet terecht. 

Noorwegen

Gelukkig dat Noorwegen volgt. Subwoolfer zet een ontzettend strakke performance neer, wat misschien extra benadrukt wordt door de chaos van het nummer voor hen. Ook zitten er tijdens deze uitvoering geen trillingen in de stem, waardoor ook die strak is. Het is duidelijk dat de wolven weten wat ze doen en ook het hele publiek gaat met ze mee.

Armenië

Armenië staat met een kamer vol witte post-its op het podium. Het wegtrekken van bepaalde post-its, waardoor tekst tevoorschijn komt, verloopt soepel en Rosa Linn zingt zuiver. Op het moment dat ze uit haar kamer tevoorschijn komt juicht het publiek. Het nummer is leuk, en Rosa Linn doet het goed. Toch is het niet heel bijzonder en komt na haar Italië, waar hoge verwachtingen voor zijn. Zo valt het nummer van Armenië in de vergetelheid. 

Italië

Mahmood en BLANCO zingen samen op het podium, maar wel vals. De uithalen worden niet gehaald waardoor hun prachtige nummer niet goed uit de verf komt. Het is jammer, maar helaas niet hun beste optreden. 

Spanje

Net als Italië, stond Spanje niet in de halve finales op het podium. Daardoor een optreden om naar uit te kijken, en terecht. Chanel steelt de show met haar dansers, terwijl de choreografie tot in de puntjes wordt uitgevoerd. Strak, erg sexy en goed gezongen. De uithalen worden bijna allemaal gehaald. Een optreden om te herinneren. 

Nederland

S10 heeft na het optreden van Chanel grote schoenen om te vullen. Aan het begin is het publiek nog wat onrustig, maar S10 weet haar nummer uitstekend uit te voeren. Sterk vanaf het begin, gevoelig aan het einde. Erg goed is ze vanavond en de zaal is aan het einde van De Diepte stil. S10 mag trots zijn. 

Oekraïne

Kalush Orchestra geeft niet meer en niet minder dan wat er verwacht wordt. Ze zijn goed. Het is goed gezongen, het nummer slaat aan en heeft extra betekenis gekregen en het is origineel. Voor het songfestival is het nummer misschien vrij mild, maar toch slaat het aan en is het gewoon goed.  

Duitsland

Duitsland komt na het 6 koppige Kalush Orchestra, waardoor de hele staging alleen maar meer eenzaam lijkt. Malik Harris speelt in zijn eentje op een heel aantal verschillende instrumenten die op het podium verspreid zijn. Hij zingt over het zijn van rockstars, zonder zelf rockmuziek aan te bieden. Het nummer is niet heel bijzonder, maar het is prima uitgevoerd. 

Litouwen

Het optreden van Litouwen is niet veel boeiender dan dat van Duitsland, maar het nummer is interessant. Monika Liu staat in een glitterjurk met weinig poespas op het podium totdat het nummer voorbij is. Het maakt weinig indruk, maar is een fijn nummer om even bij weg te dromen. 

Azerbaijan

De stem van Nadir Rustamli is prachtig, maar het nummer Fade To Black geeft hem weinig kans om dat te laten zien. Het is een ballad die wel vaker op het podium heeft gestaan, gezongen door iemand die goed kan zingen. 

België

Jérémie Makiese staat in sportschoenen op het podium en of het hem kracht geeft is niet duidelijk, maar het lijkt er wel op. Alle uithalen worden gehaald en hij lijkt met nieuwe energie zijn nummer te zingen. Een erg mooie versie van Miss You zet Jérémie vanavond neer.

Griekenland

In een prachtige jurk en met interessante staging met stoelen op het podium, is het nummer Die Together bijna zeker een winnaar. Amanda Georgiadi Tenfjord haalt helaas niet alle uithalen, toch zingt ze over het algemeen zeker van zichzelf en dat zorgt voor een mooi optreden.

IJsland

Systur zet zich al het hele songfestival in om transrechten zichtbaar te maken en dat verdient wat credits. Het nummer dat ze neerzetten is goed uitgevoerd, maar het is niet bijzonder of interessant. 

Moldavië

Van een aantal rustige nummers, komt de explosie van energie die Moldavië met zich mee brengt. Het is feest op het podium en dat is fijn. Kleuren, treinsporen, dans, instrumenten; Zdob şi Zdub & Advahov Brothers doen het allemaal en ze doen het goed. Het nummer is leuk, het ademt enthousiasme en het zorgt voor een hernieuwde energie voor de rest van het songfestival. 

Zweden

Cornelia Jakobs begint onzeker en haalt een paar van haar noten niet. Gelukkig weet ze het op te pakken en krijgt ze duidelijk steeds meer vertrouwen in het podium. Het is een goed nummer met een nauwkeurig uitgedachte staging. Cornelia haar stem is een fijne om naar te luisteren; Zweden heeft alweer een goede te pakken. 

Australië

Sheldon Riley zingt niet hetzelfde als anderen te zijn, en gelukkig maar. Anders had Sheldon niet op het Eurovisiepodium gestaan. Het is een sterk optreden met aan het einde emotie. Het raakt, maar valt verder redelijk weg tussen de giganten waar Australië dit jaar tussen zit. 

Verenigd Koninkrijk

En dan is het de beurt aan Sam Ryder. Sam kijkt vanaf het begin zo blij en zingt ontzettend goed. Het nummer gaat naar een climax waarbij hij nog even op zijn gitaar speelt. Het is gewoon echt heel goed en ontzettend leuk om naar te kijken. Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst in een heel aantal jaar echt een goed nummer weten te sturen en Sam Ryder mag ontzettend trots zijn op zijn optreden, het is een plezier om mee te maken. 

Polen

River is een nummer dat meer had kunnen zijn dan dat het nu is. Op het podium staan onnodige dansers, op het beeld zijn onnodige graphics, in de muziek zit onnodige drukte; het nummer is niet wat het had kunnen zijn. Toch zingt Ochman het ontzettend goed. 

Servië

Servië heeft een interessant nummer met een interessante act ingestuurd. Het is hypnotiserend om Konstrakta te zien zitten en het nummer zelf is anders dan veel van de nummers die ingestuurd zijn. Daarnaast zingt Konstrakta erg goed vanavond en lijkt het hele optreden soepel te verlopen. 

Estland

Het nummer Hope van Stefan is als laatste, om het songfestival af te sluiten. Stefan brengt een bepaald plezier en gemak met zich mee, waardoor het optreden een ontzettend leuke is om naar te kijken. Hij neemt het hele podium en heeft daar ook zichtbaar plezier in. Een fijn optreden om mee af te sluiten, ondanks dat het niet het meest indrukwekkende optreden van de avond is. 

Pauzeacts

Na het optreden van Estland gaan de lijnen open en is het aan Måneskin om het podium op te gaan. Ze laten hun nieuwe single Supermodel horen, die zeker goed is. Damiano is geblesseerd en dat zorgt voor minder beweging op het podium dan van Måneskin dan ze eerder deden. Toch is het nummer goed en is het goed om hen op het podium te hebben. 

Naast Måneskin komt ook een andere oud winnaar het podium op. Gigliola Cinquetti brengt haar nummer Non ho l’etá, waarmee ze ook het songfestival won in 1964, ter gehore. Een ontzettend puur optreden, zonder glitters, zonder vuur. Gewoon Gigliola op het podium, haar prachtige nummer zingend. 

Met een presentator als Mika kan het ook niet anders dan dat ook hij optreedt. En wat doet hij dat fantastisch. Een medley met nummers, oude en nieuwe. Er zijn regenbogen, dansers en heel veel harten. Harten op vlaggetjes, kleding en op het podium. Mika zingt over liefde en dat is duidelijk. 

Puntentelling

Na het optreden van Mika is het de tijd om de uitslag in te gaan. De top vijf van de vakjury is:

  1. Verenigd Koninkrijk
  2. Zweden
  3. Spanje
  4. Oekraïne
  5. Portugal

Daarna worden de punten opgeteld van de televoting. Alhoewel het Verenigd Koninkrijk bovenaan staat, wordt al snel duidelijk dat de televoting naar Oekraïne gaat. Met meer dan 400 punten van het publiek, komt direct bovenaan te staan, en ruim. Met 631 punten wint Oekraïne dit Eurovisie Songfestival. 

De top vijf van de vakjury en televoting samen is:

  1. Oekraïne
  2. Verenigd Koninkrijk
  3. Spanje
  4. Zweden
  5. Servië

Het was een songfestival met weinig verrassingen, wat er volgend jaar gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Daar kan nu nog niets over gezegd worden, dus het wordt een interessant jaar, komend jaar.