Vanavond op tv: S10 gaat voor winst, Oekraïne grootste kanshebber
Bron: AVROTROS / Marie Wynants

Vanavond op tv: S10 gaat voor winst, Oekraïne grootste kanshebber

Geschreven door Daniël Schalk

S10 vertegenwoordigt Nederland vanavond in de finale van het Eurovisie Songfestival 2022 in Italië. De zangeres plaatste zich afgelopen dinsdag voor de finale. Stien den Hollander, zoals S10 eigenlijk heet, gaat in Italië voor de winst. “Ik wil wel graag winnen, ja”, zei S10 in april al tegen Songfestival Update.

De finale wordt spectaculair geopend door presentatrice Laura Pausini met een medley van haar hits, waaronder een Engelstalige versie van La Solitudine. Na het optreden van Laura is het traditiegetrouw tijd voor de vlaggenparade. Daarna mag We Are Domi van Tsjechië als eerste inzending het podium betreden.

Nederland is vanavond als elfde aan de beurt. S10 gaf vrijdagavond voor de vakjury’s een ijzersterk optreden. In de eerste halve finale had S10 duidelijk last van zenuwen, maar vrijdag tijdens de Jury Show was daar niks van te merken en bracht zij spatzuiver haar nummer De Diepte ten gehore. Het publiek in stadion PalaOlimpico zong het refrein uit volle borst mee en gaf S10 na haar optreden een luidt applaus.

De bookmakers voorspellen nog altijd dat Oekraïne het Songfestival vanavond zal winnen. De Oekraïense inzending Kalush Orchestra heeft volgens de gokkers momenteel 60 procent kans om te winnen. Al sinds 26 februari staat Oekraïne bovenaan. Het Verenigd Koninkrijk staat op twee en Zweden op drie.

Rond 23:00 uur openen de stembussen. Måneskin zal de eerste pauzeact verzorgen, maar het is nog onduidelijk of zij er zullen zijn. Oud-winnares Gigliola Cinquetti is daarna aan de beurt. Zij zingt Non ho l'età (per amarti), waarmee zij in 1964 namens Italië won. Ook presentator Mika mag vanavond zingen. Hij verzorgt een spectaculaire pauzeact met een medley van zijn grootste hits, waaronder Grace Kelly.

Voorafgaand aan de grote finale blikt Rik van de Westelaken vanaf 20:30 uur samen met Jeangu Macrooy, die vorig jaar Nederland vertegenwoordigde, vooruit op de finale. Er wordt ook geschakeld met Cornald Maas, die ook vanavond samen met Jan Smit vanuit Turijn het commentaar op NPO 1 verzorgt.

De startvolgorde van de finale:

 1. Tsjechië
 2. Roemenië
 3. Portugal
 4. Finland
 5. Zwitserland
 6. Frankrijk
 7. Noorwegen
 8. Armenië
 9. Italië
 10. Spanje
 11. Nederland
 12. Oekraïne
 13. Duitsland
 14. Litouwen
 15. Azerbeidzjan
 16. België
 17. Griekenland
 18. IJsland
 19. Moldavië
 20. Zweden
 21. Australië
 22. Verenigd Koninkrijk
 23. Polen
 24. Servië
 25. Estland

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!