Vanavond op tv: S10 strijdt om finaleplaats in eerste halve finale Songfestival
Bron: AVROTROS / Marie Wynants

Vanavond op tv: S10 strijdt om finaleplaats in eerste halve finale Songfestival

Geschreven door Daniël Schalk

De 66ste editie van het Eurovisie Songfestival wordt vanavond afgetrapt met de eerste halve finale, waarin onze inzending S10 zal proberen om een finaleplaats te bemachtigen. S10 wil zaterdag winnen, maar eerst moet zij vanavond de kijkers in heel Europa overtuigen. Gisteravond trad S10 al op voor de vakjury’s. Hun punten tellen voor 50 procent mee, de andere 50 procent komt van de kijkers.

Het Songfestival is dit jaar neergestreken in de Italiaanse stad Turijn. De eerste halve finale begint met de introductie van Leo, de drone die heel Italië doorvliegt om op verschillende plekken de inzendingen te projecten. Leo vliegt naar stadion PalaOlimpico, waar de show spectaculair wordt geopend.

Albanië is als eerste land aan de beurt. Ronela Hajati zal zorgen voor een spectaculair begin van de show. Ronela heeft via Twitter opgeroepen de televisie tijdens haar ‘waardeloze optreden’ uit te zetten, als reactie op alle kritiek die ze kreeg vanwege de sensuele choreografie in haar act. “Dan vergeet je het sneller”, zei ze erbij. In de act raken Ronela en haar shirtloze dansers hun geslachtsdelen aan.

Onze S10 is als achtste aan de beurt. Nederland zit tussen de rockers van Bulgarije en de folklore van Moldavië in. S10 zorgt voor een rustmoment. Haar act is duister en intiem. S10 staat het merendeel van het optreden op een vierkante verhoging en er wordt gebruik gemaakt van veel rook en lichteffecten.

Ook Oekraïne treedt vanavond aan. Kalush Orchestra staat bij de bookmakers nog altijd bovenaan. Hun nummer Stefania is een ode aan moeders. Het verhaal wordt op het podium vertelt met bijzondere visuals, zo verschijnen er tegen het einde van het optreden twee handen van een zichtbaar oudere vrouw onder de band op de LED-vloer. Het lijkt alsof een moeder haar kind vasthoudt.

Het buitenaardse duo Subwoolfer zorgt als een-na-laatste inzending van de avond voor een spectaculair einde. Met het vrolijke lied Give That Wolf A Banana en de strakke choreografie zorgt Noorwegen voor een feestje in stadion PalaOlimpico. Rosa Linn van Armenië sluit af met een kunstzinnige act.

De startvolgorde van de eerste halve finale:

 1. Albanië
 2. Letland
 3. Litouwen
 4. Zwitserland
 5. Slovenië
 6. Oekraïne
 7. Bulgarije
 8. Nederland
 9. Moldavië
 10. Portugal
 11. Kroatië
 12. Denemarken
 13. Oostenrijk
 14. IJsland
 15. Griekenland
 16. Noorwegen
 17. Armenië

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!