Achter Het Lied - Trenuleţul: Een Tapijt Mee in de Trein
Bron: EBU

Achter Het Lied - Trenuleţul: Een Tapijt Mee in de Trein

Geschreven door Vera Verkooijen

In Achter het lied duiken we elke dinsdag en zaterdag in de lyrics van inzendingen van het songfestival. Vandaag is de beurt aan het nummer Trenuleţul van de inzending van Moldavië: Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov. 

Zdob şi Zdub slaan dit jaar de handen ineen met Fraţii Advahov, maar dit is niet de eerste keer dat de groep op het podium staat. De eerste keer dat ze meededen was in 2005, ze waren de eerste act die Moldavië ooit instuurde. Daarna deden ze ook in 2012 mee, en nu dus weer. Met een nummer over een trein. 

Want het nummer Trenuleţul gaat over een treinreis. De trein rijdt tussen Chisinau - Bucharest en tijdens het nummer wordt het verhaal vertelt van iemand die op bezoek gaat bij familie en voor hen een tapijt meeneemt. Uiteindelijk, na een lange treinreis, wordt het tapijt vergeten in de trein. Tijdens het nummer worden vragen gesteld over wat grenzen nu precies zijn en hoe bijzonder het nu eigenlijk is dat je zo in een trein kunt stappen en een scroll op je mobiele telefoon later op een heel andere plek uit kunt gekomen. 

De lyrics zijn voor een gedeelte in het Moldavisch en voor een gedeelte in het Roemeens. Ondanks dat het Roemeens gezien wordt als moedertaal door veel Moldaviërs, is het sinds 2013 niet meer gebruikt in hun Eurovisie inzendingen. Tot nu dan, in een lied over landen die samen komen via de trein, maar ook via de taal.