Achter Het Lied - Sentimentai: Een Pijnlijke Herinnering
Bron: EBU

Achter Het Lied - Sentimentai: Een Pijnlijke Herinnering

Geschreven door Vera Verkooijen

In Achter het lied duiken we elke dinsdag en zaterdag in de lyrics van inzendingen van het songfestival. Vandaag is de beurt aan het nummer Sentimentai van de inzending van Italië: Monika Liu. 

Litouwen doet al sinds 1994 mee aan het Eurovisie Songfestival. In dat jaar deden ze mee met het nummer Lopsine mylimai: een slaapliedje voor mijn geliefde. Dit was de laatste keer dat het land meedeed in het Litouws. Tot nu. Monika Liu doet mee met haar eigen nummer Sentimentai, volledig in het Litouws. 

Sentimentai gaat over verloren herinneringen die opnieuw gevonden worden. Specifiek herinneringen die pijnlijke gevoelens met zich mee kunnen nemen, die je liever niet wilt herinneren. Ze zingt over het gekwelde gevoel dat deze gedachten met zich meenemen, maar ook over dat het met tijd minder kan worden, omdat de herinneringen dan minder vaak langskomen en minder aanwezig zijn. 

Naast dat ze in het Litouws zingt, maakt ze ook een uitstapje naar een Litouws verhaal. Ze zingt in het tweede couplet namelijk over zwart schuim. Dit verwijst naar een verhaal waar een vrouw wacht op een signaal van haar partner. Wanneer er wit schuim aanspoelt op het strand, leeft hij nog. Wanneer het zwart is, is hij overleden. Een pijnlijke herinnering, maar wel een die belangrijk is om te hebben.