Achter Het Lied - Saudade, Saudade: De Aanwezigheid van Afwezigheid
Bron: EBU

Achter Het Lied - Saudade, Saudade: De Aanwezigheid van Afwezigheid

Geschreven door Vera Verkooijen

In Achter het lied duiken we elke dinsdag en zaterdag in de lyrics van inzendingen van het songfestival. Vandaag is de beurt aan het nummer Saudade, Saudade van de inzending van Portugal: MARO.

Maro won dit jaar overtuigend bij de Portugese voorrondes van het songfestival met haar nummer Saudade, Saudade. Bij de Portugese voorrondes mogen de schrijvers van de nummers zelf bepalen wie hun nummer gaat zingen. Schrijver Maro koos ervoor om zelf te zingen door de persoonlijke aard ervan. Het nummer heeft ze geschreven voor haar grootvader. 

Voor Maro was haar grootvader een van de belangrijkste mensen in haar leven, helaas nu overleden, maar toch voor haar nog steeds een belangrijk onderdeel van haar bestaan. En het Portugese woord saudade geeft voor haar perfect weer hoe zij over hem denkt en voelt. Saudade is eigenlijk niet te vertalen naar een andere talen. Het betekent zoveel als missen, verlangen, willen dat iemand er weer is. Het is de aanwezigheid van afwezigheid. De waarde van iets of iemand die er nooit meer zal zijn. 

Naast een prachtig nummer, dus ook een prachtige boodschap. En ze heeft een extra boodschap in wie zij meeneemt als haar achtergrondkoor. Haar achtergrondkoor bestaat voor een deel uit artiesten die tijdens de Portugese voorrondes hebben meegedaan. Zo gaan ze misschien niet mee met hun eigen lied, maar op het Eurovisiepodium staan ze zeker wel.