Melodifestivalen 2022: Laatste halve finale (+ resultaat)
Bron: SVT

Melodifestivalen 2022: Laatste halve finale (+ resultaat)

Geschreven door Vins van der Giesen Laatste update:

Vins blikt elke week terug op Melodifestivalen, de nationale selectie van Zweden voor het Eurovisie Songfestival. Wie reist er voor Zweden af naar Turijn?

De tijd vliegt om want het was alweer de laatste heat met zeven nieuwe acts. In deze heat zaten bekenden namen zoals oud Songfestival deelneemster Anna Bergendahl. Laten wij de artiesten en nummers op een rijtje zetten. Wie zijn de laatste twee acts die zich direct weten te plaatsen voor een plek in de finale?

Artiesten & songs:

  • Anna Bergendahl – Higher Power
  • Lillasyster – Till Our Days Are Over
  • Malin Christin – Synd Om Dig
  • Tenori – La Stella
  • MEDINA – In I Dimman
  • Angelino – The End
  • Klara Hammarström – Run To The Hills

1. Anna Bergendahl – “Higher Power”

Ze is weer terug! Na een succesvolle 3e plaats in 2020 doet Anna weer een gooi op de winst. In 2010 won Anna Melodifestivalen met haar nummer “This Is My Life.” Dit was de eerste en tot heden de enige keer dat Zweden zich niet plaatste voor de finale.

High Power is een sterk nummer met een professioneel optreden. Anna heeft een outfit met een westerns tintje eraan. Het optreden straalt kracht en zelfverzekerdheid uit. Op de achtergrond wordt er gebruik gemaakt van een groot zwart/wit thema met een paard. De manier waarop de lampen rondom Anna staan lijkt het een beetje op het optreden van Sanna Nielsen. Zij was in 2014 de Zweedse inzending en ook de laatste solo vrouw op het Songfestival podium voor Zweden. Gaat Zweden dan na al die jaren voor een vrouw?

Tot mijn verbazing werd in de laatste secondes bekend dat Anna net niet genoeg punten kreeg voor een directe ticket naar de finale. Anna eindigt op de derde plaats. Volgende week moet zij zich nog een keer bewijzen in de tweede kans ronde.

Eindstand: 3e plaats. Net niet gelukt om zich direct te plaatsen, maar wie weet doet Anna een 'Robin Stjernberg' waardoor ze op 12 maart toch de winst pakt na een tussenroute.

2. Lillasyster – "Till Our Days Are Over"

Het dak ging er echt even van af toen Lillasyter op het podium stond. Lillasyter is een populaire Zweedse rockband. Dit was niet de eerste keer dat ze meededen. Vorig jaar waren ze er ook al bij, toen kwamen ze nier verder dan de tweede kans ronde. Op het podium was de band te zien met op de achtergrond schermen met hangende auto onderdelen. 

Eindstand: 4e plaats. Ze moeten zich ook dit jaar weer klaar maken voor de tweede kans ronde.

3. Malin Christin – "Synd Om Dig"

Malin Christin was een debutant in de show. Zij is de zus van een heel bekende Melodifestivalen ster, namelijk niemand minder dan Wiktoria Johansson. Het was een mooie ballad waar ze begon achter piano kwam ze aan het eind van het nummer los. Het was goed gezongen, maar het viel niet genoeg op.

Eindstand: 7e plaats. Hopelijk zien we haar snel terug met een beter resultaat.

4. Tenori – "La Stella"

Om alvast in het thema te komen van Italië is hier een vleugje Italiaans te horen. Het was een opvallend genre ze zongen namelijk opera. Ik zelf vond dit nummer echt een opvuller voor de show om wat ''diviseriteit" en humor in te brengen, maar niet om hoge ogen te gooien. Dit bleek ook niet want ze eindigen op de 6e plaats.

Eindstand: 6e plaats. Het duo Tenori is uitgeschakeld 

5.  MEDINA – "In I Dimman"

Hiphop duo Medina was een van de verassingen van de avond. Opnieuw ging het dak eraf toen zij op het podium stonden. Met dansers en vuur was de act compleet. Zelf waren zij heel erg verbaasd tijdens de bekend making van de stemmen dat ze bij de beste twee van de avond zaten. Zij hebben zich dus direct weten te plaatsen voor de finale ten kosten van Anna Bergendahl.

Eindstand: 2e plaats. Het kwam een tikkeltje als een verassing maar toch gefeliciteerd Medina!

6. Angelino – "The End"

De enige mannelijke solo artiest van de avond was Angelino. Hij zong het nummer ''The End.'' Achter dit nummer zaten bekende schrijvers van onder andere de schfijvers van ''Only Teardrops'' winnaar Songfestival 2013 en ''Move" de Zweedse inzending voor het afgelasten Songfestival in 2020. Tijdens het optreden begint de zanger zittend op een kruk. Het optreden word niet heel erg spannend als hij halverwege het nummer wel op staat maar er vervolgens niks meer gebeurt. 

Eindstand: 5e plaats. Angelino haalt niet genoeg stemmen voor de volgende ronde.

7. Klara Hammarström – "Run To The Hills"

Als er een naam was waar ik het meest naar uitkeek was het wel Klara Hammarström! Het is bijzonder dat Klara dit jaar opnieuw deelneemt want er is een soort ongeschreven regel dat je niet meer dan twee jaar achter elkaar meedoet. Voor Klara is dit nu haar derde deelnamen op rij. Ze probeert dit jaar haar succes door te zetten. De Zweedse omroep had haar dan ook op een hoopvolle startpositie gezet. Als allerlaatste zien we wat Klara voor ons te bieden had. In deze rol heb je dan ook extra verwachtingen.                                                  Heel eerlijk gezegd was ik nog niet helemaal overtuigd na het zien van de eerste repetitie. Nu ik het live heb gezien vind ik het wel leuk, maar roept het geen winaar vibes op. Klara wist zich zelf opnieuw te verbeteren waardoor ze nu direct in de finale staat.

Eindstand: 1e plaats. Klara kan zich opmaken voor de grote final die over twee weken is!

Tot volgende week bij de tweede kans ronde!