Duo-column: ‘Sieneke liet inzien dat onze taal niet populair is in Europa’
Bron: AVROTROS / Thijs Jansen

Duo-column: ‘Sieneke liet inzien dat onze taal niet populair is in Europa’

Geschreven door Redactie Laatste update:

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn en de Nederlandse inzending S10.

Gisteren werd bekend wie er volgend jaar ons land mag vertegenwoordigen op het Songfestival in Italië. Rapper S10 is door AVROTROS gekozen om voor Nederland op te treden. Voor veel mensen een onbekende naam, maar dat waren Jeangu Macrooy en Duncan Laurence ook. Dus we kunnen winnen of onderaan eindigen. Ik ken haar toevallig wel een beetje, omdat mijn zusje haar volgt en ook wel eens bij concerten van haar is geweest. Zingen kan ze zeker en liedjes schrijven al helemaal.

Waar ik mij meer zorgen om maak is het feit dat ze, volgens Eric van Stade (algemeen directeur van AVROTROS), Nederlandstalig gaat zingen. Ik dacht dat we na Sieneke wel inzagen dat onze taal niet echt populair is in het buitenland. Daarbij is S10 echt een verhaalvertellende zangeres en ik weet niet of dat in het Nederlands aankomt. Maar goed, het nummer is nog niet bekend dus we wachten het rustig af.

Vincent

Laat ik positief beginnen: het is gelukkig geen rockband! Bulgarije heeft de twijfelachtige eer om het eerste land te zijn dat heeft aangekondigd een rockband naar Italië te sturen. Al moet ik wel zeggen dat het liedje van Intelligent Music Project helemaal niet zo slecht is, maar ook zeker niet goed is. Het zegt genoeg dat Bulgarije nu al onderaan staat bij de bookmakers, terwijl zij momenteel het enige land zijn met een liedje! Waarom ik over Bulgarije begin, is omdat Måneskin wel een trend is gestart: niet alleen die van rockbands, maar ook die van alternatieve muziek. Alles kan op het Songfestival-podium!

Ik vind het mooi dat wij het als Nederland aandurven om iets te sturen dat misschien niet het beste is, maar waarvan wij gewoon vinden dat Europa dit moet horen. Eerst Jeangu die in het Sranantongo zingt, nu S10 met haar alternatieve pop. Maar ik maak mij wel zorgen. Cornald Maas is trots dat er voor het eerst sinds 2010 weer in het Nederlands gezongen gaat worden. Hij heeft blijkbaar warme gevoelens bij 2010, ik niet. Ik hou mijn hart vast, maar over dat S10 talent heeft valt niet te twisten. Het is wachten op het liedje. En voor dat liedje is Armin van Buuren afgewezen, dus ik ben heel erg benieuwd!

Daniël