Teach-In (Nederland) - 1975
Bron: YouTube

Teach-In (Nederland) - 1975

Biografie

De Nederlandse band Teach-In bestaat uit zangeres Getty Kaspers, gitaristen Ard Weeink, Chris de Wolde en John Gaasbeek, toetsenist Koos Versteeg en drummer Rudi Nijhuis. Teach-In wordt in 1967 opgericht in Enschede met Hilda Felix als frontvrouw. Hun eerste single is Spoke The Lord Creator. In 1972 wijzigt op twee bandleden na de bezetting en wordt Getty Kaspers de nieuwe zangeres van Teach-In.

Selectie

Albert West, Debbie en Teach-In worden door de publieke omroep NOS geselecteerd om deel te nemen aan het Nationaal Songfestival van 1975. Tijdens de Nederlandse nationale finale op 26 februari 1975 zingen zij dezelfde drie liedjes, namelijk Circus, Ik Heb Geen Geld Voor De Trein en Dinge Dong. Nadat alle liedjes drie keer ten gehore zijn gebracht, wordt Dinge Dong gekozen als inzending.

Het publiek kiest vervolgens wie Dinge Dong mag gaan zingen op het Songfestival door hun stem uit te brengen met een rode roos. Tijdens de stemming lopen er meiden met grote vazen door het publiek. Door je roos in de vaas van jouw favoriet te stoppen, breng je jouw stem uit. Uiteindelijk zitten er in de vaas van Teach-In de meeste rozen, waardoor zij Nederland mogen vertegenwoordigen.

Nummer

Voor het Songfestival in Stockholm (Zweden) wordt het Nederlandstalige nummer Dinge Dong naar het Engels vertaalt, waarna het lied Ding-a-Dong heet. De Nederlandse versie gaat over de tijd die verstrijkt als de partner nachtenlang wegblijft. De Engelstalige versie gaat over het ieder uur plukken van een bloem. Het lied is geschreven door Eddy Ouwens en Will Luikinga en gecomponeerd door Dick Bakker.

Optreden