Achter het lied - Je Me Casse: Een ode aan het feminisme
Bron: EBU

Achter het lied - Je Me Casse: Een ode aan het feminisme

Geschreven door Vera Verkooijen Laatste update:

Gedurende de Songfestival-week neemt Vera de favorieten onder de loep. Waar gaan hun liedjes over? Elke dag bespreekt zij één nummer, vandaag Je Me Casse van Destiny Chukunyere (Malta).

Malta staat al vanaf de bekendmaking van het nummer bij de bookmakers in de top drie kanshebbers. Het nummer van Destiny Chukunyere heeft een een up-beat tempo, trompetten en zelfs een beetje gospel. Destiny heeft een dijk van een stem en komt met gemak het nummer door, maar waar gaat haar nummer nou eigenlijk over? 

In één woord gezegd; feminisme. Het nummer begint een verhaallijn uit te werken van een man die op eenvoudige wijze een vrouw probeert over te halen met hem mee naar huis te gaan. Al snel volgt het refrein met de harde uitspraak Je Me Casse. (Je me casse is Franse straattaal en wordt al lang gebruikt om aan te geven dat je snel weg gaat, een beetje zoals wij ja dag, bekijk het maar of ik ben pleite gebruiken.)

Met deze zin worden vrouwen opgeroepen om niet op elk makkelijk aanbod van mannen in te gaan en te kiezen voor het maken van een eigen weg. Het is een oproep om achter dromen aan te gaan en niet zomaar op te geven, een oproep om een man niet de toekomst te laten bepalen van het leven van een vrouw. En het is een oproep om, als je dat wilt, gewoon lekker de dansvloer op te gaan en te dragen, te drinken en te dansen wat jij wilt.

Toch geeft Destiny aan dat het geen oproep is om mannen niet in je leven te houden of te haten. Sterker nog, ze vindt mannen belangrijk om in je leven te hebben, zolang maar niet vergeten wordt dat ze niet nodig zijn om eigen doelen te bereiken.

Je Me Casse begint met een onoriginele openingszin en eindigt met een dikke doei, gelukkig is er middenin ook nog genoeg te beleven en zal Destiny komende week zeker niet zomaar weg te wuiven zijn. 

Haal jij er iets anders uit? Praat mee in onze Facebook-groep