Manizha - Rusland
Bron: EBU / Egor Shabanov

Manizha - Rusland

Biografie

Manizha wordt geboren op 8 juli 1991 in Doesjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan. Op jonge leeftijd is Manizha al met muziek bezig, maar haar vader vindt het voor een moslimvrouw geen geschikte carrièrekeuze om zangeres te worden. In 1994 vluchten Manizha en haar familie vanwege de burgeroorlog uit Tadzjikistan. Na aankomst in de Russische hoofdstad Moskou begint Manizha een studie aan de muziekschool, waar ze piano studeert. In 2016 verschijnt haar eerste solo-single, genaamd I Love Too Much.

Selectie

Op dinsdag 2 maart 2021 maakt de Russische publieke omroep Channel One onverwachts bekend dat zij op maandag 8 maart een nationale voorronde voor het Eurovisie Songfestival zullen organiseren. De nationale finale is een groot mysterie. Het deelnemersveld blijft tot de liveshow geheim en ook is het niet duidelijk of de band Little Big, de Russische inzending voor 2020, mee zal doen.

Op maandag 8 maart wordt de Russische voorronde voor het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam geopend door Little Big met het nummer Uno, waarmee zij Rusland in 2020 hadden zullen vertegenwoordigen. Aansluitend maakt leadzanger Ilya Prusikin van Little Big bekend dat zij niet één van de deelnemers zijn. Vervolgens betreden drie potentiële inzendingen het podium: de rockband Therr Maitz, het duo 2Mashi en zangeres Manizha. Zij weet uiteindelijk te winnen.

Nummer

Manizha zal Rusland op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigen met het nummer Russian Woman. Het lied gaat over de verandering van het zelfbewustzijn van vrouwen in Rusland door de eeuwen heen. Manizha schreef Russian Woman in 2020 op Internationale Vrouwendag. Precies één jaar later, wederom op Internationale Vrouwendag, wint zij de nationale voorronde van Rusland.

Videoclip