Rotterdam Calling: Ilse DeLange als commentator naast Cornald Maas?
Bron: AVROTROS / Ruud Baan

Rotterdam Calling: Ilse DeLange als commentator naast Cornald Maas?

Geschreven door Daniël Schalk

Er is al veel bekend over het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam, maar we weten nog niet alles. In aanloop naar het Songfestival maken wij elke week de balans op: wat weten we al over het Songfestival in Nederland? En wat nog niet? Vandaag: de tv-commentatoren.

Cornald Maas en Jan Smit verzorgen sinds 2014 samen het commentaar van het Eurovisie Songfestival. Jan volgde in 2011 Cornald op, die op zijn beurt Daniël Dekker opvolgde in 2014. Sindsdien verzorgen zij samen het commentaar, maar nu Jan samen met Edsilia Rombley en Chantal Janzen het Songfestival gaat presenteren, staat Cornald er alleen voor. Komt er iemand anders naast hem te zitten?

Cornald, die samen met Jan ook in de selectiecommissie voor de Nederlandse inzending zit, heeft al laten doorschemeren dat hij het commentaar graag alleen zou willen verzorgen. “Het liefst doe ik het alleen, maar dat gaat niet gebeuren”, vertelde de tv-presentator in december 2019 in De Perstribune op NPO Radio 1. Omroep AVROTROS wil echter graag een tweede commentator. Over de keuze zei Cornald toen nog gesprekken te voeren met AVROTROS. “Ik moet er wel goed mee kunnen matchen.”

Vervanger

De naam van Ilse DeLange wordt veelvuldig genoemd. De zangeres speelde een onmisbare rol bij de overwinning van Duncan Laurence. Ilse was niet alleen de coach van Duncan in de talentenjacht The voice of Holland en zijn verdere carrière, ook zorgde zij in 2014 met haar deelname aan het Songfestival voor een kantelpunt. Haar naam werd daarom al vaker genoemd, ook voor de rol van presentatrice. Nu dat geen optie meer is, wordt ze genoemd als commentator. Cornald zei daarover: “Van Ilse weet ik wel dat zij het heel ingewikkeld vindt om te oordelen over andere artiesten. Het is dus geen gelopen race.”

Ook acteur Buddy Vedder wordt genoemd. Hij verving in 2019 Jan Smit als commentator van het Junior Eurovisie Songfestival, omdat Jan al zijn werk had neergelegd vanwege zijn burn-out. Buddy maakte als commentator een goede indruk. “Kan Buddy niet gewoon Jan Smit vervangen als commentator bij het Songfestival?”, opperde een tv-kijker al tijdens het Junior Songfestival. Ook een goede keuze.

Wie hoop jij dat het commentaar gaat verzorgen? Laat het ons weten via social media!