Rotterdam Calling: Wat wordt het nieuwe lied van Jeangu Macrooy?
Bron: AVROTROS / Anton Corbijn

Rotterdam Calling: Wat wordt het nieuwe lied van Jeangu Macrooy?

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Er is al veel bekend over het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam, maar we weten nog niet alles. In aanloop naar het Songfestival maken wij elke week de balans op: wat weten we al over het Songfestival in Nederland? En wat nog niet? Vandaag: onze inzending Jeangu Macrooy.

Het is de vraag die veel Songfestival-fans bezighoudt: wat wordt het nummer waarmee Jeangu Macrooy ons land dit jaar zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam? De druk voor Jeangu Macrooy is hoog, want vorig jaar werd hij door de Nederlandse selectiecommissie gekozen vanwege zijn nummer Grow, maar nu moet hij een nummer maken in de wetenschap dat hij hiermee Nederland zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2021. En de tijd dringt…

Matthijs Gaat Door

Jeangu Macrooy werd na het aflassen van het Songfestival direct aangekondigd als inzending voor 2021. “AVROTROS blijft achter onze Nederlandse inzending staan en zet graag in 2021 met nieuwe energie en veel passie de samenwerking met Jeangu voort”, meldde AVROTROS op dezelfde dag. Alle ogen zijn nu op Jeangu gericht, want het is bijna één jaar geleden dat Nederland kennis maakte met Grow. Naar verwachting zal begin maart éindelijk de opvolger van Grow worden gepresenteerd.

De afgelopen jaren is het lied van de Nederlandse inzending een aantal keer bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. Ook Grow ging in première in de talkshow van Matthijs van Nieuwkerk. Nu De Wereld Draait Door is gestopt, is het de grote vraag waar de opvolger van Grow onthuld gaat worden. Wellicht kiest omroep AVROTROS voor Matthijs Gaat Door, de nieuwe zaterdagavondshow van Van Nieuwkerk. Muziek speelt een grote rol in het programma. Daarnaast trekt Matthijs Gaat Door elke zaterdag ongeveer 1,5 miljoen kijkers, dus het is een groot podium om het nummer te releasen.

Geen Grow 2.0

Het is al lange tijd verdacht stil. Jeangu laat helemaal niks los over het nummer. Er is nog niks bekend over de opvolger van Grow, behalve dat het geen letterlijke opvolger wordt. Het nieuwe nummer wordt geen ‘Grow 2.0’, zo liet Jeangu wel al eerder doorschemeren in de media. Afgelopen zomer zei de singer-songwriter voor het laatst iets over het Songfestival, maar toen wilde hij er nog niet aan denken. “Het voelt voor mij nog best ver weg, dus ik heb nog heel veel tijd voordat ik een keuze moet gaan maken welk nummer het wordt”, zei hij in juni 2020 in het tv-programma Opium op Oerol op NPO 2.

Vorig jaar waren de uptempo nummers van IJsland en Rusland - inclusief TikTok-dansje - mateloos populair, dus er wordt verwacht dat veel landen daar dit jaar op zullen inspelen. De vraag is of Jeangu zich ook hierdoor zal laten leiden en mogelijk met een uptempo soulnummer komt? De afgelopen jaren bracht Jeangu verschillende uptempo nummers uit, zoals High On You en Dance With Me. Het is dus een stijl die goed bij hem past. Hopelijk weten we binnenkort meer…

Wat verwacht jij van het lied van Jeangu Macrooy? Laat het ons weten via social media!